В послание, публикувано в ислямистки интернет сайтове, сомалийската терористична група "Ашшабаб ал Муджахидин" призовава мюсюлманите в Европа да се присъединят към "свещената война" в Сомалия. Същата група отвлече преди един месец българката Данка Панчова и още четирима нейни колеги от неправителствената организация "Действия срещу глада". Все още няма вести за нашата сънародничка.
Писмото, подписано от групата, похитила Панчова, е адресирано до всички мюсюлмани в света, които седят спокойно в своите домове, ядат качествена храна и спят спокойно, съобщава бТВ.

В новините, качени на интернет сайта на групировката става ясно, че тя е поела отговорността за терористичен акт на пазар в Могадишу и многократно е обстрелвала чуждестранни самолети.

"Терористична формация, която се опитва да имитира го голяма степен клона на "Ал Кайда" в Ирак. Много често тази групировка отправя приветствия на това, което се нарича "Ислямска държава в Ирак", коментира Владимир Чуков, арабист.

Българката Данка Пачова беше отвлечена в началото на ноември от летище в централна Сомалия. Тя е пристигнала в страната като хуманитарен работник от френската организация „Действия срещу глада". В интернет сайта на терористите от „Ашшабаб ал Муджахидийн" пише за хуманитарните работници:

Създателят на "Ашшабаб ал Мудхахидйн" е Адам Аеру, наречен "Сомалийския Заркауи". Той е убит на 1 май тази година от американски хеликоптер.

"Братя, това е посланието ми към вас! В деня на Страшния съд, Вие няма да имате извинение, когато попаднете в ръцете на Аллах! И вие ще отговаряте пред него, ако не се включите в джихада!", казва член на "Ашшабаб ал Муджахидийн".
Текстът на писмото е предоставен на Министерството на външните работи. /БЛИЦ