Панкратий се отлъчи от Правешкия манастир "Св. Теодор Тирон" днес преди още да направи денонощие "домашен арест", предаде кореспондентът на БЛИЦ в Ловеч.
В сряда разжалваният игумен на Гложенската обител постъпи в средновековната обител, след като Районен съд-Тетевен промени мярката му за задържане под стража. Преди това йеромонахът, който може да обжалва присъдата в Окръжен съд-Ловеч до 3 дни, пролежа 72 часа в следствения арест в Ловеч, след като тетевенската прокуратура го обвини в палеж на чуждо имущество и хулиганство в Гложенския манастир. Той бе въдворен в Правешката обител по идея на дядо Гавриил по причина, че е бездомен, а заради немирствата си, е и без право да живее в Гложенския манастир до края на разследването.
Днес обаче Панкратий забягна от Правешката обител, откри единствен наш екип. Според тетевенски магистрати "самоотлъчката" била съгласувана с тях. Целта й била Панкратий да прибере свои вещи, останали в ловешкия следствен арест. До мръкнало той трябвало да се върне в манастира в родното селище на Тодор Живков.

В същото време Ловчанският митрополит Гавриил призна, че в момента е в ход и вътрешноцърковна проверка срещу Панкратий. Именно тя откри ловна пушка в покоите на игумена. Подир нейния край и на основата на прокурорското разследване буйният черноризец ще бъде изправен през църковен съд.
"В случай, че присъдата е тежка, тя ще бъде предложена за утвърждаване в Светия синод. Тепърва предстои да се търси игумен за Гложенската обител. Там е много трудно, особено зимата. В това отношение Панкратий се справяше", коментира дядо Гавриил, който добави, че освен псалтир, няма друга богослужебна книжнина в манастира, поразена от пожара. /БЛИЦ