В Хитрино съм, за да проверя на място какво от поетите ангажименти е свършено до момента и дали местните хора са съгласни с последното разпределение на средствата. Това заяви омбудсманът Мая Манолова при пристигането си в Хитрино за организираната от нея приемна, предаде агенция "Фокус".

Манолова бе посрещната от група хора, недоволни от липсата на контрол при разходваните при ремонтите средства. „Имам една папка с жалби и по тази причина съм тук. Кметът на Хитрино предложи разпределение на последните останали пари, които са в рамките на 240 000 лв., на което по мое предложение Националният обществен съвет отказа да вземе решение. Настояхме кметът на Хитрино да обяви списъците на усвоените до този момент пари, включително и неговото предложение за последната сума. Доколкото разбирам от срещите ми до този момент това не е свършено, хората нямат сключени договори за извършените ремонти, нямат количествено-стойностни сметки, което в крайна сметка предизвика всички тези подозрения за нерационално ползване на вложените пари. Затова съм тук, от името на Обществения съвет да извършва проверка, защото сумите не са окончателно преведени на общината, не са разпределени и по отношение на всички случаи, в които има оплаквания за нецелесъобразно изразходване на средства, това да бъде спряно“, заяви Мая Манолова.

Тя посочи, че ще провери на място жалбата от 60 души, живущи на ул. „Никола Вапцаров“ в селото, в която се твърди, че установените проблеми в техните къщи въпреки описите, протоколите и обещанията не са отстранени, както и жалбата на 12 души, които се оплакват, че избирателно се подкрепят семейства, които са били разпределени в т.нар. трета група. „Притеснително е, че по повод на всички тези жалби сме изпратили искане за извършване на проверка и за предоставяне на информация, което кметът на Хитрино не е направил, което ме кара и за първи път като омбудсман да започна процедура по налагане на наказание пред Районния съд. Има такава процедура, която до момента никой омбудсман не е налагал по отношение на никой, но тъй като в случая има отказ да се предостави информация и документи, за първи път ще дам кмет на Районен съд“, каза Манолова.

Тя посочи, че в навечерието на трета зима, въпреки отделените от държавата и българските граждани пари, все още в Хитрино има къщи, които не са окончателно построени, две семейства продължават да живеят във фургони и ремонтни дейности, които са обещани, а не са извършени. „Най-големият проблем, освен факта, че на фона на всички пари трета зима ще има хора, които ще са във фургон и хора, които ще я прекарат в условията на течащи покриви, е с липсата на публичност и прозрачност за взетите решения от Обществения съвет на Хитрино, с всички приложения за похарчените до момента пари и за сумите, които са вложени и в новото строителство и ремонтните работи. Това, за което ще настояваме, е всички протоколи и приложения за похарчени пари да бъдат публично оповестени. Нещо, за което настоявам всеки път и кметът поема ангажимент да го свърши, това да бъде направено, а също и всеки човек, на който е извършван ремонт да получи договор за този ремонт, количествено стойностна сметка и точен разчет какви пари са похарчени в неговата къща, за да може той самият да извърши контрол. Затова съм тук, за да докажа пред Националния обществен съвет, че останалите пари, които не са похарчени, не трябва да се харчат без да се направи проверка на място и да се чуе мнението на хората, за свършеното до момента“, каза Манолова.

В началото на приемната тя предложи всеки случай да бъде описан, да се посети на място и да се направи независима комисия, с включени и контролни органи от държава която да направи проверка как са изразходвани средствата за възстановяване на селото. „Аз не знам какво има да се крие от хората, селото е малко, вижда на кой какво е направено. Това, което не е ясно, е колко пари са похарчени за тези ремонти, което е задължително да излезе наяве. Но, тук със сигурност ще стане дума за едни други отношения, които са обект на разследващите органи и на прокуратурата. Аз не съм следствие, не съм разследващ орган, това което мога да направя е да накарам кметът и Общината да изкарат всички документи да ги сложат на стената за да могат всички да ги видят“, каза Манолова.