Двор, в който няма едно сухо листо или неподкастрена трева. Чистота като в аптека. Такъв е домът на ромите Нанка и Васко Бошнакови от Брестовица.

Двамата са работили дълги години в Холандия, но от миналата вече са се прибрали в пловдивското село, уточнява "Марица".

"Почиствахме къщи и апартаменти", обясняват Бошнакови.

Те имат четири деца, които продължават да работят в Холандия. Дъщеря им се върнала на 14 март и изкарала пълна карантина в дома на родителите си. Сега е в Пловдив.

Дворът на къщата им е като малка райска градина. Асмата е идеално подкастрена, а в зелените части има екзотични растения.

Васко е направил и малък басейн, дълбок около 40 сантиметра за внуците си. Гордо показва лятната си кухня, в която блести от чистота.

"Току що взех разрешение от община "Родопи" да разбутам покрива на къщата и да излея нова плоча, че старата се оказа не толкова здрава. Всичко в този дом е законно", хвали се Васко Бошнаков.


Не от чужбина, а вероятно от Пловдив идва заразата в две ромски семейства в Брестовица. Така гадаят местните, след като стана ясно, че заболелите в махалата са 4 души от две фамилии. 

Нашата ромска общност не е като в другите села – няма разлика между нашите и техните къщи. Техните дори са по-чисти.

Това уточнение правят българите от Брестовица пред всеки, който попита накъде е етническият квартал. "В тези налудничави времена това са само жандармеристи, боклуджии или журналисти", шегуват се местните.

Мълвата, че вчера са открити трима заразени с COVID-19 тръгна из Брестовица като пожар. 

Дори кметът изчезна и никой в общината не знаеше къде е. Със заболелия младеж от края на миналата седмица общият брой на заразените в селото става 4.

Повечето от 500-е жители на махалата работят в чужбина. Само миналата седмица от Германия се е върнала голяма група гастарбайтери. 

От болните обаче нито един не е работил в чужбина. 

„Първо заболя Славчо. Техният род са ресторантски музиканти – те не ходят да печелят навън”, обясни Нанка Бошнакова, която е от ромската общност. 

Нейната къща е една от първите в квартала и е на стотина метра от домовете на заболелите. 

До миналата година е чистила къщи с мъжа си Васко в Холандия. Дъщеря й се върнала на 14 март и изкарала 14 дни карантината. 

Другите трима заразени са от фамилия Ковачеви. И те не били гастарбайтери. 

„Болни са жена, девер й и братовчед й. Тя не работи никъде, а мъжете ходиха на работа в Пловдив”, твърди Нанка.

В махалата упорито вярват, че хората „просто са болни” и това няма общо с коронавируса. Ромските жени убедено свързват пандемията с нивото на чистота в домовете им. 

И това, че някой има вирус, го тълкуват като обвинение, че къщите им са мръсни. Отказват да повярват, че в семейни огнища като техните може да има нещо „дошло от мръсното”. 

„Тука няма мръсотии! Ние сме чисти хора. Това е грип – преди нямаше ли болни”, пита риторично Нанка.

В махалата всеки ден влиза камионът за събиране на смет. От всяка къща излизат жени или младежи и оставят отстрани на тротоара чувалите си с боклук. 

Някои с маркучи чистят плочките на тротоара.

В този момент идва микробусът на жандармерията и дава разпореждане всички да се прибират бързо по домовете си. 

В центъра на Брестовица българите искат да има някакъв пропускателен режим пред квартала. 

„Махалата е към 500 души, а цяла Брестовица около 3500. Нашите роми са много спокойни и чисти хора”, казва Таня, която работи в сферата на кредита  и финансите. 

Това, което притеснява всички обаче е, че ромите не вярват в COVID-19. 

„Казват: Каква корона – това са глупости? Момчета е болно – нищо му няма. Има пелемония!”, имитира декларациите от махалата една от жените в селото. 

Снимки: Атанас Кънев, "Марица"