Легендарният „Кадилак Елдорадо“ е атракция по улиците на града за абитуриентските балове, пише borbabg.com.
Изтъкнатият колекционер Цанко Александров набави истинска перла в богатата си сбирка от ретро автомобили. Той вече притежава легендарния модел „Кадилак Елдорадо“.

Тази марка автомобил е шофирал Елвис Пресли, а през 1972 г. американският президент Ричард Никсън подарява такава на Леонид Брежнев. Автомобил от същата марка е возил и Ал Капоне, а автор на дизайна на един от моделите на „Кадилак“ е художникът Салвадор Дали.

Според запознати возилото е докарано специално от САЩ и е с голяма колекционерска стойност заради качествената си изработка. Дебютът му по великотърновските улици е бил на баловете, като собственикът му е направил подарък – разходка на местен абитуриент. Колата е истинска гордост за автомобилостроенето в онези времена.

Моделът е от края на 60-те и началото на 70-те години. Има двигател от близо 7 хил. кубика и почти 400 конски сили. Изпълнен е по тогавашните закони за безопасност във Вашингтон – има облегалки за главата, сигнал при пъхнат ключ, винилови покрития и прочие екстри, които са били немислими за времето си.

Александров притежава множество ретро коли, включително и личната луксозна чайка на известния в миналото ген. Димитър Гръбчев. Суперлуксозният за времето си автомобил, модел 1969-а, независимо от достолепната си възраст събира погледите на ценителите и бе показан първо от „Борба“ по великотърновските улици.