Бившият шеф на “Митниците” Емил Димитров-Ревизоро потвърди пред бТВ, че имената изнесени от председателя на РЗС Яне Янев, замесени в контрабандни схеми, съществуват. Той добави, че най-проблемни са границите ни с Македония, Сърбия и Турция, където имало ниска събираемост на приходите.
Бившият шеф на митниците обяви още няколко прякора на хора, участвали в източването, като добави и няколко техни характеристики. Той потвърди за имената, цитирани като прякори от Яне Янев, че съществуват. Председателят на РЗС разкри контрабандна схема за тирове с китайски стоки, които по документи пътували за ЕС, но всъщност отивали в бившите съветски републики. Оказва се, че за да се прикрие далаверата на митническите документи на Аерогара - София, са били поставяни печатите на служители, които в този момент са били уволнени, командировани или в отпуска. Относно висшият чиновник в Митниците, който е контролирал схемата, Янев не споменава име, но заявява, че съпругата му е добре известна на всички собственици на складове в София. Тя обикаля като митнически консултант и директно изнудва търговците. Той е на най-високо ниво в централното управление на митниците и пряко отговаря за информационните системи и митническите режими. Според Янев е замесен и висш началник от Аерогара - София, приближен на бивш министър, известен в митническите среди като Алчния, приятел на Дебелия. В този кръг е и мозъкът на измамите с черна и бяла техника. Служителят е говорел публично за връзки с кръга "Монтерей" и приятелство с бившия заместник- шеф на ГДБОП Иван Иванов, заявява още Янев.
Според Ревизоро Яне Янев не е позволил скандалът да бъде скрит, но до каква степен ще бъде разкрит - не е ясно. Той добави и други прякори, замесени в контрабандните схеми. Емил Димитров посочи Пингвина, който бил кумец на Дебелия. Прякорът му идвал от походката му, защото се клател като пингвин. Ревизоро посочи още Марадона /нисък, трътлест, с къдрава коса/ и Цайса /с фалшива диплома от Виетнам/, които били висши началници в “Митниците”. Сред имената са още Рейнджъра, назначен от сегашния министър на финансите на “Калотина”, Белия, който бил с побеляла коса. Кратунката е друг посочен, който бил шеф на митницата в Кюстендил. Там има и един Фози - протеже на местни депутати от БСП и на близък до Станишев човек, добави Ревизоро. Той каза още, че следващите управляващи трябва много бързо да реформират системата, ама липсвали кадри и мотивация. През последните години не се случи нищо в Митниците. Непрекъснато се визират разни имена, отбеляза Димитров. "В това студио за първи път се каза за Дебелия, за Велчев - напомни той и добави – Остана прокурорът Велчев ли бил, министър Велчев ли бил...".
Нека разяснение да даде премиерът, призова от своя страна Цветан Цветанов, председател на ГЕРБ. Възстановяват се контрабандни канали по границите с Турция, Македония и Сърбия. Той също потвърди, че имал информация за Марадоната и Цайса.
Има доста уволнения през последните месеци, които нямат аргументация, отбеляза още Цветанов. /БЛИЦ