Движението на родители за качествено образование се обяви срещу новия проектозакон за образованието, който подготвя Министерството на образованието и науката. Според тях проектозаконът е смесица от популистки и обществено манипулиращи псевдопроблеми.

По думите на координатора на родителското движение Димитрина Ставрова не може при положение, че се харчат милиони с лека ръка, и милиарди не се усвояват, да се отделят 4% от държавния бюджет средства за образование.
По думите й, не е направена необходимата ревизия на учебните планове, за да се види, че те са претоварени и не съответстват на учебните планове в Евросъюза. В европейските училища децата научават повече с по-малко материал.
Според председателя на дискусионен клуб “Плевен” Ивайло Манчев сумата на ученик, която се дава от държавата, е положена върху неясни критерии, а делегираните бюджети, които съществуват в новия проектозакон, налагат двусменното обучение, за да се попълни бройката.
От движението предложиха проектозаконът на МОН да не се приема, докато не бъде подложен на разглеждане от експерти, учители и бъде обсъден от заинтересованите страни. /БЛИЦ