Страните от Черноморския регион си сътрудничиха при извънредни ситуации по време на третото международното компютърно симулирано учение - CODRII 2009, съобщиха от МИС. Експерти от Министерството на извънредните ситуации са участвали в работните групи за стандарти и процедури, географски информационни системи и връзки с обществеността.
Учението се състоя в Кишинев, Молдова от 9 до 13 февруари, в рамките на Черноморската инициатива за сътрудничество на страните в региона при извънредни ситуаци и защита на населението при бедствия.
Сценарият на учението включваше координиране на съвместни дейности на страните в Черноморския регион при земетресение, промишлени аварии и химическо замърсяване. Участниците от всички страни показаха високо ниво на сътрудничество и взаимопомощ при овладяване на последиците след земетресение на територията на Молдова и извършване на издирвателни и спасителни работи. Вследствие на промишлена авария, беше причинено химическо замърсяване, което наложи „евакуиране” на населението в засегнатия район и осигуряване на специализирани екипи и международна хуманитарна помощ.
В учението взеха участие представители на страните от Черноморския регион - Молдова, България, Грузия, Румъния, Турция, Украйна, Азербайджан, Армения и САЩ, УНИЦЕФ, Центъра за наблюдение и информация към Европейския съюз, НАТО, както и други международни организации и наблюдатели.
Черноморската инициатива беше създадена през 2004 година на планираща конференция във Варна.
В последния ден беше определен и следващия домакин на учението, което ще се проведе през 2010 година в Украйна. /БЛИЦ