Две непълнолетни момичета са се напили до несвяст в столично заведение, разказа пред БЛИЦ очевидец на случката. Това се е случило около 21 часа.
Красивите девойки се натряскали и припаднали в кръчма в близост до хотел "Плиска". На мястото е пристигнала линейка, която е откарала непълнолетните момичета в токсикология.

В последните години с нарастването на употребата на алкохол от момичетата зачестяват и случаите на дринкорексия. Специалистите обясняват, че това малко познато до неотдавна в България заболяване е хранително разстройство, разпространено сред момичетата, привърженички на чашката. Британски специалисти предупреждават, че дринкорексията е сериозно заболяване, което не трябва да се пренебрегва. Преди да се разболеят момичетата се лишават от храна за известно време или се подлагат на строги и изтощителни диети, за да отслабнат. Но в замяна на това си позволяват употребата на по-големи количества алкохол, като са сигурни, че няма да трупат килограми.

Само допреди десeтина години това хранително разстройство е било почти неизвестно и не му е обръщано никакво внимание. Днес обаче все повече момичета стават жертва на различните хранителни смущения, в това число и дринкорексия. Лекарите обясняват разпространението на заболяването предимно сред младите момичета с факта, че алкохолът е висококалоричен и злоупотребата с него неминуемо води до трупане на килограми. За да запазят добрата си форма, момичетата често пропускат хранене, за да си позволят питие. 

Тези смущения се задълбочават заради примера, който дават телевизията и списанията. Медиите показват погрешни стереотипи на поведение и налагат схващането, че ако си възможно най-слаб, непременно си красив и успешен. Този стереотип внушава на младите хора, и най-вече на жените, че трябва да бъдат слаби на всяка цена, дори с риск от хранителни смущения. Лекарите предупреждават, че това е проблем, който не трябва да се пренебрегва, тъй като може да доведе до анорексия у младите жени. 

Младите момичета на възраст между 14 и 25 години са най-застрашени от тези заболявания. Наскоро се проведоха изследвания, които показват пряката връзка между хранителните смущения и злоупотребата със спиртни напитки. Проучванията сочат, че една трета от страдащите от булимия се борят и със зависимостта от алкохол или наркотици. 36% от жените, лекуващи алкохолната си пристрастеност, признават, че имат и хранителни проблеми. Хранителните смущения, засягащи предимно жените, могат да бъдат фатални, ако не се лекуват своевременно. Това се отнася в най-голяма степен за тежките случаи на анорексия и булимия.

На [email protected] БЛИЦ очаква новини, снимки и видео от своите читатели в цяла България и по света.