Търговците провокирали големия интерес към празника на Св. Валентин у нас с чисто меркантилни цели. Това заяви днес монах Кирил от Троянския манастир. 25-годишният черноризец с мирското име Георги Тодоров и бивш отличник на столичната Втора английска гимназия се замонаши под името Кирил на 1 февруари т.г. Най-младият монах от Троянската обител е син на строителен предприемач и фармацевтка от София.
Според него преследването на търговски печалби налагало изкуствено този католически празник в България през последното десетилетие.
"Днес българите трябва да почитат най-вече празника Успение на Св. Кирил Славянобългарски, създател и защитник на словото ни и наложил българския сред трите свещени езици на Средновековна Европа. Другото е отстъпление и във вреда на родовата ни памет православието ни," добави монах Кирил, започнал общуването си с Бог по време на изповед в църква в столичния кв. "Надежда" и под напътствие от Нюйоркски епископ Геласий, а в момента негов духовен наставник е игуменът дядо Теодосий.

Според монах Кирил 1140-годишнината от смъртта на Св. Константин Филисоф била отбелязана в Троянския манастир днес при засилен интерес от миряни от близо и далеч. Лично игуменът Деволски епископ Теодосий проследил изкъсо служението, добавил калугерът, загърбил с отдаването си на Бог детската си мечта да учи за археолог.
В същото време книжовници от Ловеч вметнаха, че делото на Константин Философ е връх на българския интелект с оглед на християнизацията на България, въздигането й като трета християнска империя и извоюването на равнопоставеността на българския език с трите свещени езика в края на 868 г. Усилията за този успех коствали живота на Константин Философ, който умора и изтощение се разболява, даде обет да живее под името Кирил в девство (детска чистота и незлобие), послушание и нестяжание (нищета и отказ от притежание), и 50 дни след това умира 43-годишен на 14 февруари 869 г. /Гергана Димитрова, БЛИЦ