Забелязва се феминизация на бедността в България, вследствие на ефектите от икономическата криза. Това каза Пламен Димитров - вицепрезидент на КНСБ, на конференция „Жените в условията на икономическа криза”. Безработните жени в края на март представляват около 60% от регистрираните в Бюрата по труда.
Тенденцията в световен мащаб е същата, пише "Стандарт". "Има сериозни различия в заплащането между половете. 52,7 % от хората без трудов договор са жени. Жените винаги получават по-малко, средно около 15% по-малко от мъжете за една и съща длъжност, като в Украйна този процент достига 27 на сто. Жените се явяват като буфер в работната сила и изживяват негативни ефекти от кризата много по-силно от мъжете" . Това каза пред конференцията Верена Шмид от Международната организация по труда (МОТ).

Ефектите от кризата ще бъдат усетени в по-голяма степен от жените у нас, защото те са заети в отрасли, които са най-силно засегнати от кризата, посочи Димитров. Жената работи средно осем часа повече от мъжа седмично. Разликата идва от домакинската работа, в която е ангажирана единствено и само жената, смята Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Тя обяви, че по данни от проведено социологическо изследване 54,9% от времето на българката е заето с пазаруване, 79,1% от времето й отнема - прането, а 80,3% –готвенето. Реалният финансов принос на българката е 8 % по-нисък от този на мъжа в семейството, защото доходите й са със 74% от доходите на мъжете, а заплатата на жените е 87% от възнаграждението на силния пол.

Според прогнозите на Института за социални и синдикални изследвания – една трета от семействата живеят под прага на бедността. Очакванията на КНСБ са, че в следващите месеци българската икономика ще бъде изправена пред рязък спад и страната ни ще има бюджетен дефицит. Прогнозите на КНСБ са свързани с трайно нарастване на безработицата в размер на 10%, още тази година. /БЛИЦ