Британско изследване, в което участие са взели 6000 души, разкрива, че доверието е най-важното за запазването и успеха на една връзка. Но едва ли човек може да бъде напълно откровен цял живот и за всичко.
"Като терапевт не препоръчвам да лъжете половинката си. И все пак мисля, че има ситуации, в които може да го направите или най-малкото да спестите детайлите", казва по темата експертът по връзките Джули Ханкс, директор на Wasatch Family Therapy.

Ето и 5 потенциални ситуации, в които може да си позволите да излъжете, но...

1. Вашите финанси

"Дали в такъв момент ще излъжете или не, зависи от ситуацията и как тя ще се отрази на живота ви. Ако сте взели кредит за 50 000 долара, задължително споделете с партньора проблема. В случай, че си имате отделна сметка и си заделяте пари за "черни дни" – това е информация, която може да ѝ/му спестите", обяснява Ханкс.

2. Къде сте били

"Ако казвате на половинката си, че отивате на работа всеки ден в продължение на 2 месеца, а вместо това се мотаете, защото сте останали без работа, това сериозно може да подкопае доверието в отношенията ви", коментира експертът.

Може обаче да си позволите да излъжете в ситуация, в която се прибирате за поредна вечер късно и знаете, че половинката ви ще откачи, защото вече е набрала от вашия работохолизъм. И все пак е трябвало да свършите допълнителната работа, защото от нея зависи повишението ви! За да избегнете семейния скандал, може да минете с оправданието, че сте посетили болен приятел, или че ви е звъннал приятел, закъсал на пътя.

3. Предишните си връзки

Преди да споделите каквато и да е информация по темата, обмислете дали тя ще ви сближи или отдалечи от половинката. Въпросите с колко жени/мъже сте били, колко от тях сте обичали и т. н. са доста подвеждащи! Ако половинката ви е ревнив/а по-добре заобиколете отговорите или ги изкривете.

4. Дали смятате други хора за привлекателни

Преди да бъдете напълно честни с партньора си по темата дали смятате други хора за привлекателни, запитайте се: Какво ще спечеля и какво ще загубя, ако споделя тази информация? Ако става въпрос за някоя звезда – нещата са просто хипотетични и реално няма как да застрашат връзката ви, така че смело може да коментирате предпочитанията си. В случай, че ви накара да коментирате визията на колежка или нейна приятелка, по-добре бъдете пестеливи на комплименти и обмислете дали да си кажете истината.

5. Родителски съвети и напътствия

Като цяло да вървите срещу партньора си в процеса на възпитание не е особено правилно. Но не е краят на света, ако дадете на детето си „забранените“ сладки или чаша кола без да разбере половинката и после да запазите този детайл за себе си. И все пак в общия случай не е хубаво да сте на различно мнение и да саботирате партньора си в неговите възпитателни методи.


Източник: tialoto.bg