Качеството на българските земеделски продукти се подобрява, макар бавно и мъчително, каза министърът на земеделието Валери Цветанов преди откриването на Международната селскостопанска изложба Агра-2009 в Пловдив. В 18-то издание на изложението участват над 850 фирми от 37 държави, предаде кореспондентът на БЛИЦ.
От началото на седмицата контролните органи проверяват производители на храни в цялата страна за качеството на продуктите. До две седмици се очакват резултатите, след което ще бъдат набелязани конкретни мерки за справяне с проблемите. Цветанов съобщи, че работна група от Националната ветеринарно-медицинска служба и експерти от Агенцията по стандартизация разработва конкретни изисквания от страна на държавата за етикетите на хранителните продукти. Задължително е на етикетите да има точно съдържанието на дадения хранителен продукт. Българският вътрешен пазар има голям проблем с дъмпинга на вносно свинско месо, причина за което е ниският ДДС върху вносното свинско месо – само 3%, обясни агроминистърът.
Броят на животновъдите, които ще получат субсидии за глава добитък, се увеличава повече от два пъти, каза още Валери Цветанов. Заместникът му Димитър Пейчев уточни, че решението е взето снощи на Политически съвет на министерството и все още не са ясни точните единични суми за подпомагане, но срокът за подаване на документите е 28 февруари. Близо 14 000 български овцевъди със стада от минимум 20 животни ще бъдат подпомогнати общо с 20 милиона евро, каза Цветанов. За пръв път ще се субсидират и собственици на говедовъдни ферми, като се предвижда финансова помощ да получат стопаните, които отглеждат над 5 животни. Агроминистерството е осигурило още 2 милиона лева за субсидии за овче и биволско мляко, тъй като биволарството у нас не е включено като линия за финансиране по програмите на Европейския съюз. През миналата година българските фермери са получили над 880 милиона лева европейски субсидии и национални доплащания. Земеделският сектор е отбелязал ръст от 20 на сто през 2008 г. в сравнение с предходната 2007 година, каза Цветанов и допълни, че основните приходи в брутния вътрешен продукт на България в момента са именно от земеделие.
Димана Тодорова, БЛИЦ