"Между 5 и 9 пъти се е повишила нормата на замърсяване на въздуха. Всички инвестиции, които правим са именно в тази посоока. Най-големия проблем сега е отоплението. Трафика и отоплението с твърдо битово гориво са основни проблеми. Започнахме сериозна програма и интензивно отопляваме газифицираните райони", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова в студиото на "Тази сутрин" по bTV.


Вижте какво още каза тя:

"Напълно съгласна съм с предложенията за промени на вашите събеседници. Столична община публикува ежедневно информация в сайта си, като постоянно се измерва нивото на замърсяване на въздуха. Мерките и модернизацията на градския транспорт са готови и започнахме поетапното внедряване на системата за даване на предимство на градския транспорт. Има практика градския транспорт да е безплатен, но това се прави в конкретни ситуации. Основни проблеми са трафика и твърдото битово гориво. В момента разработваме цялостен проект по отношение качеството на въздуха в София. Имаме партньори в европейските градове и ви уверявам, че следваме всички нужни практики.

За две години успяхме да свалим средната възраст на автобусите в София от 19 на 12 години. След още 2 ще се постараем да я свалим още. Колкото и бързо да напредваме и да модернизираме, все пак има едни 10-12% стари автобуси, които ползваме. Усилията са в тази посока. За 2 години успяхме да подменим над 50% от автобусите. Велоалеите са много важен въпрос също.

Изисква се още малко време, за да можем да напреднем. Нека гражданите подават сигнали, когато транспорта е мръсен. Картите за метрото не са повишавани, талоните поскъпнаха заедно с билетите. 

Преди две-три седмици Центъра за градска мобилност представи системата за таксуване и това е последната стъпка за едно по-справедливо заплащане. Ще се плаща според разстоянието, а не просто едно билетче 1,60 и това е.

Имаме закупени нови 25 трамвая, предстои купуването на още 13."