На специална церемония днес в музея “Земята и хората” в София бе отбелязан Денят на милосърдието и бяха поднесени цветя от името на заместник министър-председателя и министър на външните работи Ивайло Калфин и от министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова.
Денят на милосърдието, отбелязван у нас за 11-ти пореден път, е свързан с годишнината от атомната бомбардировка над Хирошима (6 август 1945 г.) и е посветен на състраданието към жертвите от бомбардировките, войните и тероризма.
На този ден в музея излагат за поклонение “Камъка от Хирошима” - част от изложената на въздействието на атомния взрив трамвайна настилка в град Хирошима, върху която е изобразена будистката богиня на милосърдието Каннон. Японската неправителствена организация “Хирошима - камък за мир” е изпратила подобни камъни в 188 страни като своеобразни послания за мир.

Специален гост на церемонията, на която бяха почетени жертвите на бомбардировките и бяха поднесени пожелания за мир и хармония, бе посланикът на Япония у нас Цунехару Такеда. /БЛИЦ