Втори месец на конната база в Бургас осем деца от дневен център „Свети Николай Чудотворец” в Бургас, боледуващи от различни психофизични болести, прилагат терапевтична езда за лечение на заболяванията си, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в морския град. Рехабилитацията на трудноподвижните деца, която е спонсорирана от бургаския евродепутат Румяна Желева, ще продължи три месеца.
Хиппотерапията, както е медицинското наименование на лечението чрез яздене, от години се прилага в другите европейски страни. В много от държавите тя дори се плаща от здравната каса. У нас, където Здравната каса е “абдикирала” и не плаща дори и някои от най-разпространените лечебни процедури, обаче не е така. Затова в България за лечението на децата със специални нужди се разчита единствено на благодетели. Евродепутатката Румяна Желева е почерпила опита на Германия, където е наблюдавала лично процесът на хиппотерапия. Затова тя е спонсорирала терапевтичната езда на осем деца. Избраните хлапета са с различни заболявания: синдрома на Даун, детска церебрална парализа, аутизъм и други психофизични заболявания. Според д-р Веселина Дончева, детски лекар и психотерапевт, която води заниманията, нарочно са избрани деца с различни заболявания, за да може да се проследи ефектът на терапията при всяко едно от тях. „Уникалното движение на коня, неговите триизмерни плавни движения подобряват контрола на позата, положението на главата и тялото, и координацията при болни от детска церебрална парализа, аутизъм и други психофизични заболявания. Доказано е, че 110-те импулса, предавани от коня, действат едновременно върху тялото и мозъка на детето”, твърди лекарката.
Хиппотерапията не може да излекува напълно хората с увреждания, но контактът с конете има поне четири пъти по-благоприятен ефект от обикновения масаж или раздвижване, категорични са специалистите. 11- годишната Лора, която по рождение страда от тежка форма на аутизъм, след 18-ото занятие, вече общува с коня Тара. Момиченцето го сресва, гали го, дори поиска да го язди. Майка й споделя, че редките случаи, в които детето се усмихва, са когато е на коня.
“Конете са начин децата, страдащи от аутизъм, да се приобщят към останалите хора”, каза психотерапевтката д-р Веселина Дончева, която води часовете по хиппотерапия. Амбицията на лекарката е чрез конната езда децата да усетят всичките си сетива. Д-р Дончева е ученичка на небезизвестната Незабравка Генчева, която е главен асистент в Националната спортна академия в София.
Лечебната гимнастика чрез езда се прилага за първи път в Бургас. Конят играе ролята на физиотерапевтичен комбиниран уред, чрез който малчуганите с увреждания извършват различни упражнения за раздвижване на тялото. Чрез упражненията върху коня се въздейства на всяка мускулна група на човешкото тяло, казват кинезитерапевти. Тези животни притежават много силно биополе, тъй като телесната им температура е 38 градуса. Емоционалното въздействие обаче е много по- силно.
Един урок по хиппотерапия е с различна продължителност, обикновено по 15-20 минути, зависи от усещанията на детето.
Най- активни са осем трудноподвижни деца, които се учат на първи стъпки с помощта на хиппотерапията. Вече месец те развиват двигателните си способности с помощта на конете от базата в парк “Езеро”. Курсът за лечение по терапевтичната езда е поет изцяло от евродепутата на ГЕРБ Румяна Желева.
В момента десет деца от дневния център “Свети Николай Чудотворец” се обучават по специална програма по терапевтична езда и хиппотерапия. Заниманията ще продължат три месеца, децата ще посещават Конната база три пъти в седмицата и определено се чувстват щастливи.
Бургаският евродепутат Румяна Желева се ангажира да подпомогне рехабилитацията и на други деца.
Дневен център “Св. Николай Чудотворец” е създаден преди осем години. В центъра се обучават 24 деца, на възраст от 4 до 15 години с физически и умствени увреждания. /Марина Шиварова, БЛИЦ