Никога няма да се разбере точно какво се е случило. Трудно се установява нещо, което се е случило в миналото. Така д-р Станимир Хасърджиев коментира пред Нова телевизия проверката на прокуратурата за смъртта на тригодишното момченце в София.

БЛИЦ припомня, че преди няколко дни в кулоарите на парламента стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, че прокуратурата извършва интензивни действия по разследването на смъртта на тригодишното дете. Иззета медицинската документация и от трите здравни заведения - "Лозенец", "Пирогов" и Педиатрията.

Той запита как да се докаже сега дали някои е спазил изискванията, кога са направени изследвания на детето и коя медицинска сестра му е помогнала.

"Трудно ще можем да дадем отговор кой е виновен. Дума срещу дума е в момента ситуацията", категоричен беше медикът.

Според него лекарите по цял свят тепърва ще бъдат много голям дефицит.

"Друг е въпросът дали броят на лекари в страната ни води до по-добро качество", смята д-р Хасърджиев.

Майката на починалото 3-г. дете: Това е лекарката, която го гледаше как умира! СНИМКА

Той изтъкна, че лекарите полагат всички усилия, правят каквото трябва и невинаги имат условията и знанията това да се случва по най-добрия утвърден и световен начин.

Според д-р Хасърджиев България е с на най-лоши нива до достъп до здравеопазването за това лекарят да има необходимите знания, инструменти, да даде и предпише необходимите лекарства.

Затова, че лесно можем да се обадим не лекаря не означава, че нашето здравеопазване е лесно достъпно. По думите му здравеопазването трябва да бъде по-достъпно за хората, защото колкото е по-достъпно, толкова би било по-добре за цялата нация.

Докато продължаваме да си мислим за здравеопазването, че някой дава нещо на някого, ще имаме сериозни проблеми. Не можем да си мислим, че само с икономически сметки - не се прави така здравеопазването.

От своя страна заместник-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов коментира, че не би влизал в конкретика, докато тече проверката на прокуратурата, защото медиците не са хора, които мислят на глас. Той ще изчака какво е установила проверката и тогава ще говори много.

По отношение идеята за потребителската такса при личния лекар да стане 1 лев за деца и възрастни, д-р Брънзалов посочи, че таксата има две основни задачи - да дофинансира съответното лечебно заведение и да се преустанови свръхдостъпността.

Той не се съгласи с твърденията на д-р Хасърджиев, че в България разполага с модерно здравеопазването и с високотехнологични дейности.

Повече по темата вижте във видеото: