Пациентите с коронавирусна инфекция, на които се дава чист кислород за поддържане на дихателната функция, в Русия беше предложено да се лекуват със смес от газове: да се добави хелий към бутилките. Това ще помогне да се намалят разходите за процедурата и дори да се постигне по-добър ефект, пише glas.bg.

Руските инженери създадоха специален апарат за подаване на смес от газове; той вече се тества в Изследователския институт по пулмология, болница Бурденко, във Военномедицинска академия в Санкт Петербург и в някои лечебни заведения в Краснодар и Коми.

Използването на смес хелий-кислород ще намали престоя на пациента в реанимация с един и половина до два пъти. Освен това ще спести разходи за лечение на пациенти. Един ден в интензивното отделение струва около 30-100 хиляди рубли, ранното изписване ще намали разходите за здравната система.

Кислородът се използва, когато насищането с кислород (сатурацията) при пациенти с COVID-19 намалява. При здрав човек тази цифра варира от 95% до 100%. Критичният процент е 93%, като в този случай пациентът се прехвърля на механична вентилация или се предлага кислородна маска.

Сместа хелий-кислород е нововъведение по този въпрос. Достатъчно е да свържете човек за 15 минути към смесено устройство за подаване на газ, насищането се повишава до максималното ниво.

"След четири до пет часа индикаторите отново падат. Поради това процедурата на "хранене" с хелий се повтаря, разказаха от компания «ИнертГаз Медикал.

Съотношението на хелий към кислород е 30% на 70%. Досега са били тествани 60 души, само един е бил на механична вентилация, няма смъртни случаи. Тези резултати от изследването бяха споделени от болница в Подмосковието.

„Дадохме смес от газове само на онези хора, които по медицински причини бяха хоспитализирани в реанимация, тоест в доста тежко състояние“, каза главният лекар на Московската регионална болница "В.Н. Розанов" Владимир Мануилов. Периодът на престой на пациентите в реанимация е намалял с 4-5 дни, докато този период обикновено е 10-12 дни.

Лекарите отбелязват положителните аспекти на такава терапия. Почти от първите дни обменните курсове на газ са близо до нормалните.