Едно от неприятните последствия от пандемията стана огромно количество медицински отпадъци по целия свят. На първо място, това са използвани маски и ръкавици, които вятърът носи по улиците в градовете, както и потенциално опасен боклук от лаборатории и болници, предава "Фокус". 

В същото време учените смятат, че личните предпазни средства (ЛПС) могат да задържат коронавируса за няколко дни.

Освен това разпространението на COVID-19 накара кафенета и магазини да се върнат към използването на пластмасови чаши за еднократна употреба и найлонови торбички дори в страни, където през последните години се опитват да ги спрат, пише вестник “Российская газета“.

Според изчисленията на екологичната организация на WWF, дори и само един процент да бъде изхвърлен неправилно и да навлезе в околната среда, това означава, че поне 10 милиона използвани маски ще замърсяват природата всеки месец.

"В същото време, само за Италия след излизане от карантината, според Торинския политехнически Университет, са необходими 1 милиард маски и 500 милиона чифта ръкавици на месец, като защитните маски и ръкавици не подлежат на рециклиране.

В момента държавите препоръчват изхвърлянето на маски и ръкавици в съответствие със стандартната схема за управление на медицинските отпадъци. 

Това означава, че медицинските институции трябва да изхвърлят отпадъците по същите инструкции, както обикновено, като считат, че използваните ЛПС и други боклуци са потенциално заразни, тоест да се съхраняват в запечатани контейнери за последващо изгаряне.


Гражданите се съветват да отделят потенциално опасни боклуци, включително използвани маски и ръкавици, и да го съхраняват отделно в плътно затворени торби, както и да предупреждават комуналните оператори за наличието на такъв боклук, ако е възможно.

Например, препоръчително е да се направи това в някои населени места в Съединените щати. Някъде, като в Масачузетс, те се опитват да въведат глоби, до 5,5 хиляди долара за неправилно изхвърлени ЛПС.

Въпреки това, в ежедневието изглежда, че тяхното обръщение не се наблюдава. Например хавайските природозащитници във вестник The Garden Island се оплакват, че изхвърлените маски, ръкавици и други ЛПС се натрупват по крайбрежната ивица на Хавайските острови.

В ОАЕ в началото на май властите обявиха, че ще глобят с хиляда дирхама (около 270 долара) тези, които изхвърлят лични предпазни средства от автомобили, проследявайки нарушителите с камери.

В Ухан, Китай, по време на пандемията властите дори построиха завод за преработка и обезвреждане на медицински отпадъци.


Но ако медицинските организации са свикнали да третират отпадъците в съответствие с установените правила, то изглежда е трудно населението да свикне с това, тъй като е практически невъзможно да се контролира.

Остава да се надяваме на съзнанието на гражданите. В много градове, включително Русия, на улиците се поставят ярки контейнери за използвани маски и ръкавици, но какъв процент от жителите ги използват, не се знае.