Група олигарси, чиито интереси са засегнати, са поръчали сплашването срещу Янев. Това подозрение изрази той, но отказа повече подробности.
Съмненията на Янев са заради информацията, която той изнася за корупцията в “Митниците”, за източването на еврофондовете и на ДДС с участието на данъчни служители. Според него в схемата “Мургина” са замесени политици от опозицията и от мнозинството. Янев не съобщи имена, но отново потвърди, че преди евроизборите ще е готов с доклад с имената на олигарсите в България. Той благодари на прокуратурата за бързите действия и коментира, че не се страхува от заплахи. 
Независимият депутат Яне Янев е получил информация, че ще бъде взривена колата му като опит за сплашване. Напоследък той започна серия от разкрития за корупция и нарушения по високите етажи на властта, като информацията за източване на ДДС, което стана повод за оставката на Мария Мургина от поста директор на НАП. Получено е обаждане за това, че се подготвя сплашване чрез взривяване на автомобила на Яне Янев, съобщи независимият депутат Димитър Абаджиев, който участва в разкритията заедно с Янев. Според него любопитен е фактът, че тази информация съвпада с множество обаждания във връзка с разкритията, които те правят. Абаджиев уточни, че освен това знаят, че срещу тях се готвят компромати.
Човек, който има контакти с ъндърграунда ни каза, че има такава поръчка и целта е била просто сплашване, обясни още той.
От своя страна Яне Янев беше категоричен, че тези опити за покушения няма да го спрат да се бори с корупцията. Много пъти съм плашен при разкриване на една или друга корупционна измама, много пъти след моята кола са карали разни джипове и съм получавал десетки писма за заплахи в качеството си на председател на партия “Ред, Законност и справедливост”, обясни той. Янев добави, че напоследък непрекъснато в парламента го спират депутати, които го предупреждават да се пази. Голяма част от тях са добронамерени и съветът им е, защото засягам големи интереси, обясни още депутатът. Той уточни, че е сигнализирал компетентните служби за готвеното покушение, но отказа да уточни подробности.
Камелия Цветанова, БЛИЦ