Българските власти решиха да отменят заплащането за издаване на визи за руските деца до 18 години, които отиват на почивка на лагер в България, съобщи заместник-министърът на външните работи Милен Керемедчиев.
“Имаме много ученически лагери по Черноморието, в планинските курорти и искаме да стимулираме това. Визите ще бъдат безплатни за всички ученици до 18 години, които дойдат в детските лагери”, каза Керемедчиев на пресконференция в Екатеринбург. По думите му ръководството на страната е приело това решение тези дни, посочва РИА “Новости”.
Керемедчиев посочи, че България, която се очаква да влезе в зоната на Шенгенското споразумение през март 2011 г., сега е готова незабавно да издаде българска виза на всички руснаци, които вече имат шенгенска виза.
Сега българската виза за деца до 18 години струва също толкова, колкото и за възрастни – 1 600 рубли консулска такса и 1 000 рубли такса за услугата за обикновена виза, която се издава за четири работни дни. Два пъти по-голяма – 3 200 рубли е консулската такса за спешна виза, която се издава за два дни. За децата под 6 г. се плаща само таксата за услугата, съобщиха за РИА “Новости” от визовия център на българското посолство в Москва. /БЛИЦ