Втората пленарна сесия на срещата на върха на ЕС по новия седемгодишен план за бюджета на общността за 2021-2027 г. на стойност 1,074 трилиона евро и фондът за икономическо възстановяване на ЕС в размер на 750 милиарда евро беше прекъсната и лидерите преминаха към двустранни консултации, предава "Фокус".

Това съобщи Баренд Лейтс, говорител на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Председателят на Европейския съвет приключи пленарната сесия на срещата на върха и премина към двустранни консултации", написа Лeйтс в „Туитър“. Така работната сесия на втория ден от срещата на върха продължи около два часа и половина.

В петък, след 13 часа преговори, лидерите на ЕС не постигнаха напредък нито по отношение на приемането на седемгодишен план за бюджета на ЕС за 2021-2027 г. на стойност 1.074 трилиона евро, нито за фонда на ЕС за икономическо възстановяване след пандемията, който според проекта на Европейската комисия беше предвидена да привлече 750 милиарда евро със задължение държавите от ЕС да ги изплащат до 2056 г.

Напускайки срещата в петък след първата работна сесия, чешкият премиер Андрей Бабиш заяви пред медиите, че възгледите на срещата относно фонда за икономическо възстановяване са диаметрално противоположни.

Според него няма съгласие дори за неговия обем. Според съобщения в медиите сутринта Шарл Мишел е направил нови компромисни предложения, като донякъде намалява предстоящите разходи на държавите от ЕС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ