Икономическите кризи ме вдъхновяват, защото аз съм като онези хора, които вместо да бягат, се чувстват привлечени от торнадото, казва бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов в интервю за в. "Сега".
За мен антикризисното управление е познато предизвикателство. В такъв момент влиза в действие всичко, което съм научил в живота си, цялата ми компетентност, докторатът ми по икономически растеж, математическият начин на мислене. Това ми е специалността. Това знам. Това мога повече, в сравнение с други политици, заявява Костов.

Според него е безспорно, че от действащите политици никой не е компетентен в тази сфера. "Някои са или твърде цинични и отричат проблема, или пък много уплашени. Други твърдяха доскоро, че било по-добре кризата да охлади българската икономика, защото растяла прекалено бързо, както каза Милен Велчев. От тези позиции личи по-скоро страх от предизвикателството, отколкото желание да се справят с него. А сега е необходимо хладнокръвие и компетентност", посочва лидерът на ДСБ.

Той казва, че знае рецептата за излизане от тази безпрецедентна криза. "Национализацията на банки, изкупуването на лоши кредити и правителствените депозити не дават резултат. Абсолютно съм убеден, че не там е причината за кризата и тези мерки няма да повлияят на естеството на проблема. Става нещо много сериозно, много голямо. Необходимо е постепенно да се свикне с мисълта, че ще предстоят дълбоки промени в човешкото общество.
Сега най-важното е всичко да се прави с общо съгласие, защото времената няма да са никак леки. Трябва да се търси общ консенсус за антикризисна политика. Второ - консенсус по сигурността. Големите кризи разклащат сигурността на обществата, правят ги нестабилни, отслабват институциите, започва да властва организираната престъпност и мафията. В годините на индустриалната криза (1929 -1933) мафиотът господства на улицата. Чели сте Марио Пузо, знаете откъде тръгва старият Вито Корлеоне. Трябва всички да се съгласят да се спазват европейските правила. Без това никакво решение не е възможно. И след това да се говори за икономически мерки.

Необходим е национален консенсус за спазване на закона, за връщане на доверието на ЕС към България. Така се действа в криза. Първите антикризисни мерки в катастрофалната 1990 г. бяха взети с национално съгласие. Като говоря тези неща, се опирам на опита си. Тогавашният кабинет на Димитър Попов имаше мандат да започне реформите и той стабилизира страната. Това стана след подписване на декларация за национално съгласие. В кабинета имаше на различни нива много кадри на БСП, което предизвикваше гнева на някои десни екстремисти. Правителството, съставено през 1997 г., също създаде консенсус. В него имаше хора, които просто работеха за доброто на страната си. Те не са предавали своите възгледи. Беше направено т.нар. реформаторско мнозинство", посочва бившият премиер.

Относно етикета "корумпирано", лепнат върху неговото правителство, Костов казва, че този етикет не е поставен нито от ЕС, нито от западните медии, нито от гражданите. Поставен е от една група журналисти, главни редактори и собственици на медии, разполагащи с голяма власт. В последвалите осем години се оказа, че почти всички те са били агенти на ДС. Което изчерпва въпроса за този етикет, смята лидерът на ДСБ.

Нашата политическа цел е голямо дясно обединение, което да бъде равностоен партньор на ГЕРБ в управлението. Защото ГЕРБ очевидно страда от недостиг на потенциал за управление. А в условията на криза е необходимо много високо ниво на компетентност. Нека хората направят своя избор. Това, което ние гарантираме, е, че ако сме в управлението, там няма да бъдат БСП и ДПС, заявява още Иван Костов пред в. "Сега". /БЛИЦ