Заместник-министърът на външните работи Милен Керемедчиев проведе среща с посланика на Украйна в София Виктор Калник. Срещата се проведе по инициатива на българската страна, съобщиха от Министерство на външните работи.
Посланик Калник запозна Милен Керемедчиев с украинската позиция относно въоръжения конфликт на територията на Грузия и изрази сериозната загриженост на Украйна в този контекст. От своя страна заместник-министър Керемедчиев заяви, че Република България следи задълбочено развитието на събитията, свързани с обстановката в Грузия и заедно с останалите страни-членки на ЕС активно участва за намиране на вярно, точно и дълготрайно решение за изход от кризата. И двамата дипломати подчертаха необходимостта от сериозен анализ на предпоставките, породили военния конфликт, за намирането на механизми за предпазване от подобни военни стълкновения в бъдеще.
Заместник-министър Керемедчиев връчи на украинската страна нота, с която Министерството на външните работи на Република България официално информира, че българското правителство предоставя хуманитарна помощ на Украйна в размер на 100 хил. евро за преодоляване на последиците от тежките наводнения в западните области на страната. Посланик Калник изрази дълбока благодарност за навременната безвъзмездна помощ на България в този труден за украинската държава момент. /БЛИЦ