Една от скандалните практики на столичната фирма "Паркинги и гаражи" - вдигането с паяк на коли от "Синя зона", вероятно ще бъде прекратена, съобщава вестник "Сега".
Според мнозинството съветници прилагането на тази санкция е в нарушение на Закона за движение по пътищата. Според общинската наредба за организация на движението паяците вдигат автомобили, паркирали в зоната, без да плащат, и престояли със скоби за максимално позволения период. Така водачите търпят две санкции за едно и също нарушение - такса за скобата и разноски по преместването.
"Вдигането с паяк на автомобили по закон е възможно само в две ситуации - когато колата е спряна правилно, но има необходимост от преместването й, или когато е паркирана неправилно. Не можем да твърдим, че спирането без платена такса в "Синя зона" е неправилно паркиране", коментира вносителят на предложението за промени Вили Лилков (ДСБ). Той допълни, че законът предвижда изричен ред за освобождаване на заскобен автомобил - плащане на разходите за скобата плюс дължимата такса за престой. Затова Лилков предлага санкцията "вдигане" с паяк да отпадне и вместо това собствениците на заскобени автомобили да плащат цена за всеки час престой над позволеното време.

"Не виждам никакви аргументи да не приемем тази промяна", коментира председателят на транспортната комисия Радослав Тошев. На същото мнение е и зам.-кметът Велизар Стоилов. "Паяците имат достатъчно работа и без "Синя зона", обясни той. Шефът на "Паркинги и гаражи" Николай Александров обаче е категорично против. Той описа апокалиптични последици от евентуалната забрана. "Ако направите това нещо, приходите от "Синя зона" ще паднат с 30%. Автомобилите ще си седят часове наред със скоби. Кой ще охранява тези скоби да не се режат с флексове? И сега нападат скобарите с железа и чукове", разгорещи се Александров. /БЛИЦ