Не съм жертва или страдалец, правилно е проверяван моят телефон, защото се е оказало, че мой познат е разговарял с чужд разузнавач, след това е имал две или три обаждания към моя телефон. Службите, много правилно, са проверили на кого принадлежи този телефон и се е установило, че това е моят телефон. Т.е. проверката е за установяване кой е титуляр на телефона и в двата случая – през 2006 и през 2008 г. Това каза председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и народен представител от НДСВ Минчо Спасов днес на брифинг в централата на НДСВ след среща в ДАНС.
По случая с Татяна Дончева и Румен Овчаров става дума за искане на разпечатка. Поводът за тази проверка е конкретна разработка, свързана с данни, че класифицирана информация е изтичала от ДАНС. Целта на разработката в този случай е да се установи дали има контакти и канали, по които тече информацията. Разработката за изтичане на информация е започнала още през юни и е свързана с материалите, които са се появявали в някои медии и има подозрение, че тази информация е изтекла от ДАНС. Проверката още не е завършила, каза още Минчо Спасов.
Един от въпросите, които зададохме на Петко Сертов, е дали самите медии или сайта „Опасните” са били обект на разработката, дали това е била конкретна жалба на някои от посочените в тези сайтове лица, или е имало друг повод за образуване на разработката. Удовлетворен съм от отговора, че конкретен повод не е жалба или целенасочено действие срещу някоя от медиите, а е мярка за гарантиране на информацията вътре в самата ДАНС.
Ръководството на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред се е договорило с председателя на ДАНС Петко Сертов исканията за разпечатки, за СРС и установки да бъдат надлежно мотивирани, да бъде обяснена оперативната им необходимост. Констатирахме, че в момента документацията е твърде „постна” и фигурира единствено бланкетната фраза „заради оперативна необходимост”.
Не може и не бива да има защитени лица, било то депутати или министри, когато се касае за сигнали за участието им в някаква дейност, която представлява престъпление или изтичане на секретна информация. За това са се договорили още ръководството на комисията и ДАНС. /БЛИЦ