Руският посланик Анатолий Потапов, чийто мандат в България изтича, ще отговаря за бизнеса на кмета на Москва Юрий Лужков в България.
Новината бе потвърдена от кмета на пловдивското село Брестник Георги Козов, който е близък приятел с Потапов. Делегация от селото ще посети на 14 август, четвъртък, руското посолство и ще подари на дипломата икона на Свети Георги Победоносец. На другия ден Потапов ще отпътува за Москва, а в началото на октомври ще се върне у нас, за да се заеме официално с делата на Лужков.

Известно е, че московският кмет ще строи ваканционно селище на площ 140 дка при устието на река Камчия. По неофициална информация Лужков смята да купи и бившето военно стрелбище в Девин. Юрий Лужков има бизнес интереси и в Пловдив – говори се, че той осигурява голяма част от финансирането на проекта за голф игрище в Баня, Карловско. Изграждането на този комплекс в момента е блокирано, тъй като частният инвеститор, зад който стои енергийния бос Христо Ковачки, не е получил заповедта за въвод във владение от кмета на Карлово.

Мандатът на Анатолий Потапов свършва в края на месеца и, по официални съобщения от канцеларията на президента на Русия Дмитрий Медведев, той трябва да се пенсионира. По повод окончателното отпътуване на Анатолий Потапов от страната и за изключително големите му заслуги за развитие на отношенията между България и Русия президентът Георги Първанов го награди с най-високото държавно отличие на България – орден „Стара планина“ първа степен. Постът посланик на Русия в България ще заеме Юрий Исаков, за което има указ на президента на Руската федерация Дмитрий Медведев, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Пловдив. /БЛИЦ