Обща оценка, че докладите на Европейската комисия са обективни и показват достатъчно ясно затрудненията, които страната ни среща в процеса на реалното си интегриране в Европейския съюз, дадоха лидерите на политическите партии от управляващата коалиция. Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган се обявиха за предприемане на ефективни мерки с дългосрочен ефект за преодоляване на недостатъците, посочени в докладите на ЕК.
Важно е да оценим реалистично настоящия момент, за да коригираме ситуацията, каза министър-председателят Сергей Станишев. Трябва ясно да покажем амбицията си да реагираме адекватно по всички слабости в доклада с енергични мерки, които да доведат до конкретни резултати, посочи той. Без резултати думите се обезценяват, подчерта премиерът. Според него е необходим сериозен разговор и със съдебните институции, които са основен фактор в този процес.

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски посочи, че приема критиките от Брюксел като начин да се помогне на България. Той отбеляза три основни проблема, които представители на европейските институции са очертали пред него – недостатъците при усвояването на еврофондовете, купуването на гласове и изтичането на конфиденциална информация. Това води до разклащане на доверието към нас, а доверието между партньори е от ключово значение, подчерта Симеон Сакскобургготски. Според него критиките от Брюксел трябва да се използват именно за да се предприемат адекватни и енергични мерки за коригиране в срок на ситуацията. Той смята за уместно България да поиска съдействие от страните-членки, обвързани с договор за доверие помежду си.

Ахмед Доган подкрепи оценката, че критиките са форма на указание, на наставление за движение в правилната посока. Той посочи, че Европейската комисия има изострени очаквания към България и е необходима повече самокритичност, за да бъде направена по-обективна оценка. Според лидера на ДПС основният проблем е с усвояването на еврофондовете. Той го определи като „проблем на проблемите, приоритет на приоритетите, който в най-голяма степен отговаря на националния ни интерес”. /БЛИЦ