В писмо до мен кандидатът за председател на КФН ясно и категорично декларира, че нито тя, нито съпругът й са получавали акции и облигации от КТБ. Това каза по време на брифинг в парламента председателят на Бюджетна комисия и народен представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова във връзка с избора на председател на КФН, предаде репортер на БЛИЦ.
„Правя това изявление днес пред вас, за да ви запозная с писмото, което получих от Карина Кариванова, номинирана за председател на КФН“, каза Менда Стоянова и обясни, че писмото е адресирано до нея като председател на Комисията по бюджет и финанси. По думите й писмото, което Карина Караиванова изпраща е отговор на едни публикации, които последните два дни се появяват в някои медии и които внушават, че Караиванова е получила крупна сума около 300 хил. лв. от КТБ, която не е декларирала.

Менда Стоянова добави, че Караиванова е декларирала, че тя и съпругът й ,не са имали депозити и кредити, и не са получавали никакви парични суми от КТБ. Менда Стоянова обясни, че в подкрепа на това свое твърдение Караиванова прилага писмо, подписано от синдиците на КТБ, в което те обясняват публикуваната от тях информация по повод на Закона за разкриване на информацията за различни суми, плащани от КТБ. Тя поясни, че повод за публикациите е таблицата, която включва всички плащания извършени от КТБ към физически и юридически лица, чиито собственици или акционери са лица, публични личности за целия период от 2009 до 2014 г. „В този списък фигурират две плащания направени от КТБ към ЕОН България. В таблицата е посочено, че плащането е по фактура и това е плащане за потребен ток от КТБ и нейните офиси в страна, по фактура на стойност 286 983 лв.“, каза Менда Стоянова и уточни, че Караиванова притежава 100 акции от ЕОН България в съпружеска имуществена общност, заедно със съпруга си.

„По-скоро той ги притежава, а тя е съпредседател по сила“, обясни Менда Стоянова. По отношение на ЧЕЗ Стоянова посочи, че плащането от КТБ по фактурата за ток е в размер на 47 292 лв., като акционери в дружеството се явяват също Карина Караиванова чрез своя съпруг, както и още две жени. „Всеки, който може да чете информация може да разбере от тази таблица, че на практика плащане по фактура не означава плащане към някои от акционерите на съответната банка“, добави Менда Стоянова. Според нея се налага това обяснение, поради това ,че някои медии са решили да направят скандал от невярна информация.

„За съжаление същите медии преди известно време също се опитаха да направят скандал и новина от това, че правилата, приети от Комисията по бюджет и финанси и по-късно гласувани от НС, съдържат клаузи, които изменят Закона за комисията за финансов надзор, като облекчават условията, на които трябва да отговаря кандидатът за КФН“, добави Стоянова. По думите й, това също е било изопачаване на фактите. Тя уточни, че е чувствала длъжна да направи тази пресконференция, защото утре предстои избор на председател на КФН.