Срещу 30 лева на ден автобус на транспортната фирма на съпругата на кмета на община Сапарева баня Калин Гелев вози децата от кв. „Гиздова махала“ до детската градина в кв. „Таушаница“ в Дупница. Това стана, след като преди седмица бе закрита нощуващата група в детската градина заради законова забрана за съществуването й.
Повечето от децата в групата бяха от „Гиздова махала“. Сега автобусът взема сутрин децата от махалата и вечер ги връща обратно, съобщава struma.bg.

На въпрос кой и за чия сметка вози децата от „Гиздова махала”, директорката на детската градина Мариана Терзийска отговори, че превозът се извършва от фирмата на Калин Гелев от Сапарева баня. "След като закриха групата, търсих фирми, които да извозват децата от домовете им до детската градина. Някои ми искаха по 100 лв. на ден. Автобуса ежедневно ползват 23 деца. Разходите по транспорта поема австрийски спонсор, който живее в Дупница. Пари от бюджета на детската градина няма да се харчат“, заяви директорката М. Терзийска.

„Имам договорка да плащам над 20% от средствата за превоз на децата. Месечно ще дарявам по 200 лв., останалите пари ще ги осигури детската градина“, коментира австриецът Хералд Лангталер, който се занимава с благотворителност. 

Разстоянието от кв. „Гиздова махала“ до детската градина е 5 км, заявиха таксиметрови шофьори и уточниха, че взимат по 3 лв. на курс в едната посока, или ако малчуганите се извозват с таксита, за което ще са необходими 5 коли при тази тарифа, 6 лева в двете посоки, цената ще е като за автобуса на кметската съпруга – 30 лв.

След като седна в кметския стол в Сапарева баня, Калин Гелев прехвърли на съпругата си Спаска транспортната си фирма, която имаше сключени договори за превоз на ученици от селата до общинския център и с шивашки предприятия, чиито работнички вози.