Лицето на инициативната група „Червени шампиони“ Александър Тодоров разкри, че до края на деня очаква сделката с "Титан" да стане факт.

„Още няма сделка. Това е един по-дълъг процес. Все още преговаряме. Надявам се до края на деня да имаме предварително споразумение, на базата на което да започнат да се изготвят документациите за сделката. Нещата в този процес не са толкова елементарни. Акциите са поименни, много неща трябва да се направят, да се сключи договор. Вземанията на „Титан” са обезпечени с техни земи, които те си ги искат. Ние вече сме ги договорили тези неща с парите”, заяви Александър Тодоров пред БНТ.

"Първо трябва да започна с историята. Знаете, че кандидат-купувач на ЦСКА беше Гриша Ганчев. Ние никога не сме искали и не сме се натискали да купуваме ЦСКА. След като тези преговори пропаднаха и той се оттегли, дойде Христо Стоичков. Акциите му бяха дадени с бланково джиро. След като ги върна след 12 часа и този сценарии отпадна и угрозата ЦСКА да не съществува излезе на преден план. Аз направих една инициатива, свързах се с хора в последния момент. Започнахме разговори. Г-н Александър Томов също се намеси, той има връзки и контакти. Избистрихме концепцията, което е много важно, и в петък чакахме някой друг евентуално да се появи. В крайна сметка ние се оказахме последен вариант”.

„Хората, които са зад нас, изрично помолиха да ги обявим и да се появят, когато сделката бъде завършена. Това е тяхно решение. Нашата цел е ЦСКА да стане публично дружество. Не само тези хора, които първоначално ще дадат парите. Това са 7 човека, защото на толкова могат да се раздробят акциите първоначално. След това всеки фен ще може да си купи акции от тази компания. За един човек 15 милиона лева може и да не са проблем, но когато са повече хора, в началото не е проблем".

„Ще има както в цял в свят - Управителен съвет, изпълнителен директор, ще се взимат колективни решения. Ще има спонсори, които ще обезпечават издръжката на ЦСКА. В момента се водят разговори, стабилни спонсори да поемат издръжката. Говоря за западни фирми, които да спонсорират и дават достатъчно пари. Както във всички публични организации, ще има Общо събрание, бюджет и т.н. При сегашното положение виждате какво става.

„Митал е толкова обиден на България, че не иска да я вижда и на картата. Както знаете, той си тръгна по времето на Тройната коалиция. Аз съм човек, който е бил изпълнителен директор. Като гледам документацията, една част от проблемите в ЦСКА седят още от по мое време. От собствениците няма чужденци, но както казах, една или две много мощни компании от Западна Европа ще бъдат основни спонсори”, обеща Тодоров.

„Ще бъдат разпределени 7 пакета акции между хора от едрия бизнес в България. Всички декларираха, че искат да помогнат, но никой нищо не направи. Както виждате политиците на някои отбори помагат. Виждате, че някои ще подписват с „Газпром”, а ако това не е политическа намеса...”

"Не мога да отговоря дали Бойко Борисов е довел „Титан” в ЦСКА. Те не се появиха покрай Бойко Борисов. Искат и не искат да се оттеглят от ЦСКА. Искат защото това е вече явно бреме за тях от гледна точка на финансиране. Не - защото това е болест. Веднъж като се захванеш с управление на футбола. Те тръгнаха към закриване, защото не се стигна до сделка с предните кандидати. В Англия да си собственик на даден клуб си има своите позитиви. Политиците гледат примамливо на футболните фенове като свой електорат. Именно затова правим ЦСКА публично дружество, за да не зависи от това кой е на власт".

"Въпроса с лиценза вече 5 години е предъвкван, много неща излязоха наяве. Там нещата до голяма степен бяха на политическа основа, защото футболът е социална дейност. Футболът има милиони фенове и на мачовете присъстват различни политици и т.н."

„Говорили сме със Стойчо Младенов по спешност да поеме отбора. Още не знаем какви футболисти имаме. Той се съгласи, въпросът е да изчакаме днешния ден да подпишем предварително споразумение, за да има някаква основа, на която да започне работа. За есента селекцията ще бъде проблем, защото всичко се случва в движение. Съмнявам се ЦСКА да изпадне, ако играе с юноши. Някои от тях играят доста добре”.

„Стоичков засега сам се откъсна от проекта. Поддържаме с него някакви контакти. Нека сме сигурни, че ние сме собствениците на ЦСКА и тогава ще говорим с него евентуално какъв пост може да заеме. Утре „Титан” може да се обърнат на 180 градуса и всичко да се обърка. Ще бъда евентуално за някакъв момент изпълнителен директор до окончателното завършване на нашия проект и собствениците не се появят. Има проект за излизане на борсата, където всеки да може да закупи акции. Аз не искам да се занимавам, защото си имам други ангажименти. Правя го от любов към ЦСКА и защото съм най-запознат с нещата от кухнята. Тези хора също го правят от любов към ЦСКА като фенове. Те няма да се занимават оперативно с ръководството на клуба. Да речем, че те очакват имидж. Категорично проектът не е свързан с политика. Най-важното е, че ЦСКА ще го има, завърши Тодоров.