Спортният директор на “Левски” Даниел Боримиров коментира ситуацията в клуба след сътресенията в последните няколко дни и смяната на треньорското ръководство. Както е известно, “сините” освободиха Илиан Илиев, а на негово място застана Николай Митов, който взе със себе си Мариан Христов и Елин Топузаков.

Боримиров леко закачи изпълнителния директор Иво Тонев, казвайки, че той внася допълнително напрежение с непрестанното натякване за шампионска титла.

“Желанието на Иво Тонев да стане шампион го кара постоянно да им натяква, че трябва да станем и това може би играе негативна роля и внася допълнително напрежение сред футболистите”, заяви Бормиров.

“Не мисля, че “Левски” е трагичен, понеже все още се борим за титла и купа. Всъщност ние се борим на три фронта – двата чисто футболни и третия е срещу медиите, които допълнително нагнетяват обстановката в клуба”, каза спортният директор.

“В момента не играем така както искаме ние и феновете, но работим в тази насока и се стремим да подобряваме играта. Създава се изкуствено напрежение, което пречи на играчите. Всеки футболист чете вестници и се интересува кой какво пише за него”, допълни героят от САЩ’94.

“Аз не мога да коментирам селекцията, защото съм тук от три седмици. Ние ще разчитаме на тези футболисти и на техните качества до края на сезона. Целта е да интегрираме 1-2 от юношите – тези, които са най-близо като качества и вярвам, че ще успеем. Още тези дни или днес може да го видите...Аз съм минал през този период 90-а година. Тогава нещата не се получиха, защото опитаха да вкарат много юноши наведнъж. Трябва да се прецени внимателно кой юноша може да се включи в даден мач, защото при това напрежение може да го смачкаш.

Много е важно да направиш крачката от юношески към мъжки – мога да дам пример как вземаме играчи от друг отбор, където са добри, а тук не могат. И обратното се получава с нашите юноши. Като дойдох в отбора събрах юношите и им казах какво очаквам от тях, за да им подам ръка да влязат в първия отбор”, каза още той в ефира на ТВ7.

“Имаше един период през 2004 година, когато и на мен са ми спирали парите. Неприятно е, но от друга страна действа мотивиращо. На българина трябва да му се бръкне в джоба, за да се стегне и стресне. При чужденците е малко по-сложно. Местните футболисти имат приятели, от които могат да вземат заем, докато чужденците нямат такива тук”, коментира Боримиров спирането на парите до края на сезона.

“Не трябва да делим отбора на юноши, чужденци и т.н. Ние сме един отбор и защитаваме името на “Левски”. Ще налагаме постепенно юноши, но не трябва да делим хората в клуба. От напрежението, което има нашите футболисти не могат да разгърнат потенциала си и нещата не се получават”, каза спортният директор на “сините”.

“Илиан Илиев е много добър треньор и не знам защо всички настръхнаха срещу него - и публика и медии. За мен определени фактори искат да дестабилизират обстановката, за да могат други отбори да се възползват. Не вярвам играчите да са бойкотирали треньора. Аз съм всеки ден с тях, виждам всяка тренировка и нещата се получавхаа. Но идва мачът и те се сковават или губят концентрация.

Назначeнието на Митов е психологически ход, дано е положителен. Той избра помощниците си. Вкарваме хора, които са били шампиони и знаят как се работи в “Левски”. Елин ще помага на защитата, Мариян на халфовата линия. “Левски” ще вдигне нивото и всеки от нас ще се бори до края на сезона да вземе Купата и титлата”, сподели Боримиров.

“Надявам се в края на този сезон селекцията да бъде коренно различна и се надявам грешките да не се повторят. Качествата на всеки един ще се преценят детайлно, за да сме наясно какво ни трябва, кой да оставим и кой да вземем.

За да се променят нещата в българския футбол обаче трябват много неща. Тях трябва да ги направи най-вече БФС. Да върнем вторите отбори – като Германия и Испания, да можем да позволим на младите да играят в едно първенство, било на ниво “Б” група, без отборите да могат да влязат в “А” група. По всяко едно време тимът да може да взема от тези футболисти. Никога не знаеш кога ще се развие един футболист, а по този начин му даваш шанс да расте и всеки един момент може да го вземеш в първия тим. По този начин ще вдигнем нивото на младежкия национален отбор, ще вдигнем нивото на футбола като цяло… “ смята Боримиров.

Той коментира и младата надежда Цветелин Чунчуков, който премина в “Ботев” (Пловдив), след като “Левски” не му предложи договор.

“Аз имах разговор с Ясен Петров и Николай Илиев и те увериха, че момчето е израснало последния един месец и затова не му е предложен договор. Не можем да си правим изводи за даден играч от три силни мача… Не съжаляваме за това, че той вече е в “Ботев”".