Легендата във Формула 1 със спечелени рекордни седем титли Михаел Шумахер, който се събуди днес от кома и пристигна в Университетската болница в Лозана, ще остане със значителни нарушения на паметта. Това твърди френският професор по неврохирургия Франсоа-Ксавие Ру.

Днес официално беше обявено, че седемкратният световен шампион във Формула 1 се е събудил от комата и е преместен от болницата в Гренобъл в рехабилитационна клиника. 

"Фактът, че Михаел вече е в съзнание не означава, че той няма тежко увреждане на мозъка. Съдейки по повърхностните данни, които имам, Шумахер може би ще остане със значителни нарушения на паметта, а също така и наличието на отрицателни настроения в регулярни етапи заради травмата", заяви професор Франсоа-Ксавие Ру пред телевизия BFM.

"След толкова дълъг период на кома не може да се мине без тежки последствия за мозъка на пострадалия човек. Сега е важно да се определи в какво състояние се намира неговият мозък и какво развитие може да се очаква в бъдеще. За да имаме ясна клинична картина трябва да мине време, не по-малко от две години. Но в близките 18 месеца могат да настъпят промени и те трябва да се имат предвид, а също така да се контролират и да се управляват", допълни професорът.

"Може да бъде затруднена и речта на човека. Но най-важното в момента е постепенно Шумахер да възстановява връзката с околния свят и да разпознава близките си", предупреди Франсоа-Ксавие Ру.

От лечебното заведение в Лозана не обявиха подробности за лечението на германския легендарен пилот, който прекара почти 6 месеца в кома след инцидента със ски във френските Алпи на 29 декември миналата година.

"Г-н Шумахер постъпи днес сутринта в нашата болница и с него в момента се занимават лекарите", съобщи представител на болницата.