Спортният арбитражен съд (CAS) взе окончателно решение по големия скандал на Олимпиадата, свързан с положителна допинг проба за триметазидин на руската фигуристка Камила Валиева. Правната институция позволи на тийнейджърката да продължи участието си в Пекин 2022. Това ѝ дава възможност утре да участва в стартиращата надпревара във фигурното пързаляне при жените.

В една от точките на решението обаче се намеква, че трябва да продължи дисциплинарното производство срещу рускинята, което означава, че дори да стане шампионка, може да и отнемат титлата.

Именно заради скандала с допинг пробата на Валиева все още не е проведено награждаването в отборната надпревара по фигурно пързаляне на олимпийските игри в Пекин. Както е известно, по време на състезанието 15-годишната Валиева влезе в историята, ставайки първата жена, приземила успешно четворни скокове по време на Олимпиада.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн

Впоследствие обаче стана ясно, че тя е дала положителен резултат на тест за допинг при проверка на 25 декември по време на националния шампионат на Русия. Нейните права са били спрени от Руската антидопингова агенция, но след това са били възстановени след подаден протест. Международният олимпийски комитет, Международният кънки съюз (ISU) и Световната антидопингова агенция (WADA) поискаха Спортният арбитражен съд да се произнесе относно казуса с участието на Валиева в Пекин.

„Специалната комисия на Спортния арбитражен съд взе решение относно случая с руската фигуристка Камила Валиева. Подадените заявления от страна на МОК, ISU и WADA са отхвърлени“, пише в официалното съобщение на CAS.

В решението за допускането на Валиева до участие на Олимпиадата е уточнено, че фигуристката прекалено късно е получила съобщението за положителната ѝ проба (б.ред. - на 8 февруари), която е била взета още през декември. Делото на рускинята в CAS беше разгледано от трима съдии – италианецът Фабио Людик, американецът Джефри Бенц и словенката Весна Ракочевич. Вчерашното изслушване по случая продължи повече от шест часа.

Спортният арбитражен съд обаче постави под въпрос крайния резултат от отборното състезание във фигурното пързаляне, тъй като не е получена жалба по отношение на класирането в надпреварата. Официалния сайт на Спортния арбитражен съд беше публикуван и документ с цялото решение на тричленния съдийски панел.

1. Потвърждава юрисдикцията на КАС, въпреки първоначалните претенции на спортиста и Руския олимпийски комитет;
2. На базата на много малкото факти по този случай и след проверка на отнасящите се към него юридичски правила, се установи, че не може да се спрат временно правата на спортиста заради следните причини:
a. Тя е "защитено лице" според световния антидопингов кодекс;
b. Правилата на Руската антидопингова агенция и световния антидопингов кодекс не казват нищо за времнни санкции на защитени лица, докато включват специални стадарти на докаателтва и намалени санкции спрямо тях;
c. Арбитрите смятат, че фундаменталните принципи на честност, пропорционалнолост и други и баланса на интересите между жалбоподателитете и спортиста, който не е дал положителна проба по време на олимпиадата са нарушени. Те обаче остават предмет на дисциплинарна процедура. Заради това правата на атлета са силно нарушени, ако не участва на игрите.
d. Арбитрите смятат, че има много сериозни проблеми при инфорирането на спортиста за резултатите от теста, който е бил през декември, което му е попречило да изгради защитата си. Това не е по нейна вина.
3. В заключение, арбитрите смятат, че вдигането на временното спиране на правата е правилно.