Украинският държавен глава трябва да реши в рамките на година какво иска: да си тръгне с гаранции за сигурност или да чака „ужасния край”. Това мнение изрази в интервю за Звезда режисьорът на антивоенни филми Игор Лопатенок.
„Що се отнася до съдбата на Порошенко, то въпросът се свежда до това, как той ще си тръгне. Ще си тръгне, стараейки се да получи гаранции за своята сигурност или ще стои до последно. Но колкото повече той остава на власт, толкова по-неминуем ще бъде неговият ужасен край. Мисля, че текущата година ще е решаваща и ключова за това правителство”, поясни той.   

„Аз дори не бих го нарекъл действащо правителство, защото те не управляват нищо. Това е режим. Може да се каже по-грубо: клика, хунта, банда – не това е важното. Както и да се каже все си е режим”, констатира експертът.

Влиянието на киевските власти е все по-малко и по-малко. „Порошенко има минимална подкрепа сред населението, обществото е разединено повече от всякога, войната се води за сметка на щиковете на доброволческите батальони от вида на „Азов” и „Днепър”, тоест ВСУ не гори от желание активно да воюва”, отбеляза режисьорът.

Експертът добави, че всичките ултрапатриотични лозунги в момента се раздават само от „бандеровската, размножила се и излязла от подземния свят паплач”.  

„Това не е украинският народ, това не са украинците. Тази група е от прослойката на силоваците, на хората, които са с изцапани с кръв ръце и няма накъде да отстъпват. Затова те са единна банда, която стои на власт”, направи извод Лопатенок.

Превод и редакция: БЛИЦ