Бизнесменът Борис Березовски обвини руското правителство в пране на пари на Запад и използване на незаконни средства за разширяване на контрола на световните пазари. Това Березовски заяви в ефира на британската телевизия Скай нюз в аналитичната икономическа програма Jeff Randall Live.
По думите на Березовски “Путин и неговите приближени се опитват да инвестират руски мръсни пари по цял свят” чрез разгъната мрежа от компании. Запитан от водещия дали мръсните пари са стигнали до Великобритания, Березовски отговори: “Абсолютно”. Като пример той посочи закупуването на британския вестник “Ивнинг стандард” от руския бизнесмен Александър Лебедев. Според Березовски Кремъл планира да използва този вестник като инструмент за пропаганда.
Березовски припомни също така, че Русия излезе с инициатива за предоставяне на голям кредит на Исландия, която сериозно пострада от икономическата криза. “Нещата са много прости. Високопоставени руски бюрократи и олигарси са търсели възможности на Запад, за да използват тези фантастични средства за инвестиции и в крайна сметка са стигнали до много хитро решение - да вземат да купят цяла страна, инвестирайки в нея купчина мръсни пари”, каза Березовски. В предаването на Джеф Рандъл беше предоставена възможност за отговор на посланика на Русия във Великобритания, представител на външното министерство на Исландия и на пресслужбата на Лебедев, които отхвърлиха обвиненията, посочва Newsru. /БЛИЦ