Служители на известната италианска фирма за производство на сирене Galbani се оплакаха пред властите, че са били принуждавани да фалшифицират датите на годността му, за да го продават.
Според вестник „Република“ служители от фирмата от Перуджа са признали пред Прокуратурата, че са били принуждавани от шефовете си години наред да продават стока с фалшифицирана дата на годност. Те са предоставили на властите недвусмислени записи, снимки и документи, доказващи думите им.
Според вестника огромни количества сирена и салами с изтекла годност са били пласирани на пазара в Италия от 2000 година насам.
Galbani бе замесена тези дни и в друга афера в Кремона и Пиаченца. Фирмата е един от главните доставчици на компанията Tradel, за която стана ясно, че е рециклирала сирене. Според разследванията на Финансовата полиция фирмата купувала развалено сирене и го смесвала с пресни продукти. Десетки тонове стока, обявени като „остатъци от млечна продукция при трансформирането й за хранителната индустрия“, на практика били кори от сирене Gorgonzola , предназначени за зоотехнически нужди.
Фирмата Galbani прави сирената Bel Paese, Certosa, Santa Lucia и Galbanino. Тя е част от френската Lactalis, номер едно в млечната промишленост в Европа./ Pronto Sofia