17-годишният Тим Кречмър, който миналата седмица нападна училище и застреля 15 души, заяви, че прави това “за забавление”, разказа шофьорът на колата, с която убиецът избяга от местопрестъплението. 41-годишният Игор Вулф разказа пред списание “Щерн”, че заплашвайки го с оръжие, Кречмър го принудил да подкара колата и е говорил за нападение в още едно училище.
Вулф разказа, че момчето, което изхвърчало от училището, скочило на задната седалка на колата му, опряло пистолет в главата му и го принудило да тръгне. Момчето казало, че току-що е убило хора в старото си училище. “Защо правиш всичко това?”, го попитал Вулф. “Така, за забавление, защото е весело”, отговорил Кречмър.
Вулф разказва, че момчето е говорело тихо. След това Кречмър попитал Вулф “може ли да намери още едно училище”. Мъжът обаче сменил темата на разговора. “Той се готви да извърши още убийства – това си помислих в онзи момент”, разказа Вулф. В първия момент мъжът мислел да скочи от колата на червен сигнал на светофара, но видял, че наоколо има деца и жени с бебешки колички. “Той веднага щеше да започне да стреля – по децата и старците”, каза Вулф.
Междувременно прокуратурата решава въпроса за възможността да бъдат повдигнати обвинения в непредумишлено убийство на бащата на Кречмър, предаде Би Би Си. Бащата е собственик на пистолета, с който момчето извърши убийствата – той е оставил оръжието незаключено в спалнята, макар и да е знаел, че синът му е в депресия. “Има конкретни признаци, че родителите са знаели за здравословните проблеми на сина си”, се казва в съвместно изявление на прокуратурата и местната полиция. “На това основание има основания да се смята, че може да става дума за непредумишлено убийство”, се посочва в документа.
Във връзка с убийствата миналата седмица в училището в градчето Виненден в Германия беше обявен национален траур. /БЛИЦ