ООН, чрез своя орган за контрол на наркотични вещества, издава насоки за спиране на незаконната интернет търговия с лекарства.
Органът на ООН за наблюдение и контрол на наркотични вещества издаде насоки за това как да се сложи край на незаконната продажба на лекарства в интернет, съобщава TechNews.bg. Директивите са по искане на правителствата, които се опитват да ограничат нарастващата злоупотреба с лекарствени средства, които по принцип трябва да се продават само срещу представяне на рецепта от лекар.

Американско проучване от миналата година откри, че само две от 365 така наречени интернет аптеки са легитимни и продават международно контролирани вещества само с необходимото лекарско предписание. Данните са цитирани от председателя на международния борд за контрол на наркотичните вещества Хамид Годзи. В много държави злоупотребата и незаконният трафик на лекарства се равняват или надхвърлят използването на наркотици от рода на хероин, кокаин и амфетамини, твърдят официални представители на организацията. Освен това много от доставяните чрез интернет продукти са фалшификати и са потенциално опасни.

Глобалният мащаб на проблема изисква по-добро сътрудничество между правителствата на отделните държави, за да бъде решен той най-ефикасно, каза г-н Годзи на представителите на страните-членки на ООН по време на двуседмичната конференция на световната огранизация във Виена, посветена на политиката срещу разпространението на дрога. "Затова бордът реши да предостави една рамка за координирано международно действие и сътрудничество, която описва най-съществените мерки, които трябва да се вземат”.

Бордът препоръчва различни мерки, включително регулаторно и законодателно действие за предпазване на гражданите от разпространие на контролирани вещества без рецепта. Трудни за откриване кибер аптеки има навсякъде. Те заобикалят националните контроли, за да обслужват растящото пристрастяване към лекарствени средства. Но тези продукти се изкупуват и от трафиканти на дрога, които след това ги продават на улицата.

Все по-голяма тревога предизвиква лесният начин, по който възрастни и деца могат да се сдобият с лекарства, използвайки анонимността в интернет, сподели г-н Годзи. Миналият ноември полицията в девет държави направи проверка на фирми, заподозрени в нелегални доставки на лекарства по интернет. Това беше първата по рода си мащабна акция, координирана от Интерпол. Конфискуваните продукти включваха лекарства, за които търговците твърдяха, че лекуват диабет, импотентност, затлъстяване, косопад и растеж на мъжките гърди.

Когато са регулирани правилно, интернет аптеките предоставят полезна услуга с нарастваща конкуренция и достъп до лекарствени продукти в региони с недостатъчен брой традиционни аптеки. Но от друга страна, онлайн вселената е един див Запад, населен с неуловими незаконни амбуланти и трафиканти на лекарства, според регулаторите на международното здравеопазване. /БЛИЦ