Американката Керъл По /60 г./ е висока само 157 см, а тежи около 223 кг. Опитвала се е да се бори със затлъстяването по всички възможни начини: с диети, операции на стомаха, но нищо не помогнало.
Уморена от злите коментари на околните, тя се подложила на радикална мозъчна операция, за да стопи излишните килограми. Майката на две деца е вторият човек в САЩ, на който лекарите чрез стимулация на мозъка ще помогнат да отслабне. Токът в определени точки на мозъка ще контролира чувството за глад и задоволство.
“Хирурзите ще поставят игли в дела от мозъка, който отговаря за храненето. Жиците под скалпа ще бъдат свързани с батерии”, обяснява Керъл. Преди операцията й е направена подробна психологическа оценка. Поради местната упойка през цялата операция тя е била будна. Двамата хирурзи направили 10-сантиметрова дупка в мозъка й. След час открили мястото, което отговаря за храненето. Последователно пускали ток, за да открият в кой момент Керъл изпитва глад.
“Спомням си, че си мислех за това, което обичам най-много”, разказва Керъл. След тричасова тежка операция в гърдите на жената са били имплантирани две устройства подобни на пейсмейкър, които да контролират количеството ток, който се изпраща в мозъка й. Само три седмици след хирургичната интервенция Керъл започнала да сваля килограми. Засища се бързо и не изпитва неутолимо желание да яде. С дълбоко стимулиране на мозъка хирурзите вече са облекчавали симптомите на Паркинсон и епилепсия, пише “24 сата”. /БЛИЦ