Директорът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан се разследва за евентуална злоупотреба със служебно положение, свързана със сексуални отношения с подчинена. Това съобщава „Уолстрийт Джърнъл“, цитиран от Франс прес.
Според вестника юридическата фирма Morgan, Lewis & Bockius LLP е наета от МВФ да ръководи проверката, която се очаква да приключи до края на месеца. Разследването се фокусира върху връзката на Строс-Кан с унгарката Пироска Наги – бивша служителка в департамента, отговарящ за Африка, която е омъжена.
Двамата са си разменили имейли относно възможна интимна връзка, която най-вероятно е започнала в началото на тази година по време на конференция в Европа, пише „Уолстрийт Джърнъл“. Електронните писма обаче са открити от съпруга на Наги, известният аржентински икономист Марио Блехер, който също работи в МВФ.
В изявление Строс-Кан заявява, че е сътрудничил и продължава да сътрудничи за изясняването на случая.  Той уточнява, че случката от личния му живот е станала през януари т.г. "Никога не съм злоупотребявал с положението си като директор на МВФ", категоричен е Строс-Кан.
Наги напусна МВРФ през август и сега работи като икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон. /БЛИЦ