Гражданите на Сърбия ще платят със свои пари евентуалното оттегляне на обвиненията от страна на американското семейство Щайнхауер и по този начин – свалянето на обвиненията срещу сръбския студент Миладин Ковачевич. Обвиненията са за това, че той е нанесъл тежки телесни повреди на своя колега Брайън Щайнхауер.
Решението за изплащането на един милион долара е било взето от правителството на Сърбия миналата седмица, потвърдиха за сръбския вестник “Блиц” от правителството в Белград. Според източника по препоръка на външното министерство решението е обявено за държавна тайна.
Според решението на правителство 900 000 долара ще бъдат обезщетение за Щайнхауер, а 100 000 долара са гаранцията за Ковачевич. След като преби своя състудент, той напусна САЩ с помощта на хора от сръбското консулство. На въпроса защо правителството изобщо е взело такова решение, “Блиц” получи два неофициални отговора. Първият е, че по този начин се прави опит за изглаждане на дипломатическия скандал, избухнал след като Сърбия де факто си прибра Ковачевич, който нямаше право да напуска САЩ. А този скандал повлия на сръбско-американските отношения. Вторият е, че се прави опит да бъде избягнато нарушаване на конституцията от страна на правителството. Американски медии цитират прокурор и сенатор, които подчертават, че няма да има отказ от съдебния процес в САЩ.
БЛИЦ припомня, че през лятото на миналата година Миладин Ковачевич избяга от САЩ в Сърбия, въпреки че му беше отнет паспортът и имаше заповед на американски съд да не напуска страната преди началото на процеса срещу него. Тогава сенаторите от щата Ню Йорк Хилъри Клинтън и Чарлс Шумер предупредиха, че Сърбия ще бъде изправена пред “сериозни последици”, ако случаят с обвиняемия Миладин Ковачевич не бъде разрешен по начина, по който иска американската страна.
На високия 210 см и тежък 117 кг 20-годишен студент и баскетболист Ковачевич са повдигнати обвинения за това, че през нощта срещу 5 май 2008 г. в студентски бар удря с юмрук, а след това и с крак в главата физически слабоватия студент Брайън Щайнхауер, на 22 години, в резултат на което момчето изпада в кома. /БЛИЦ