Че космонавтите и астронавтите по време на полет са добре нахранени, макар и с консерви, е известно на всички.
Уви, в условията на безтегловност дори и супичката те трябва да поемат от тубички. Същевременно изобретението на двама млади костариканци обещава на екипажите на космическите кораби да се насладят в орбита на ароматно кафе, току що приготвено от прясно смлени зърна. "Космическата кафеварка" е дело на студентите последен курс в Технологическия институт на Коста Рика, 23-годишния Хосе Солано и 24-годишният Даниел Росен. Изборът на тема "кафе в космоса" дошъл от родения в Коста Рика американски астронавт Франклин Чанг-Диас. Той хич не понасял вкуса на разтворимото кафе, подгрято в микровълнова печка. За съжаление според астронавта друг начин за получаване на топло кафе в орбита досега не е измислен в НАСА. Притоплянето на течностите в микровълнова печка се налага в космоса, защото там не действа силата на гравитацията и вследствие на това не е възможно явление като конвекцията. С други думи, в орбита при нормално нагряване кипват и се превръщат в пара само долните слоеве на течността в съда, без да се смесват с горните слоеве. "Космическата кафеварка" обаче помага за преодоляването на това естествено препятствие. Нейното устройство, разбира се, засега остава тайна на двамата изобретатели. Знае се само, че приборът се състои от 3 камери с бутало и е изработен от неръждавейка и алуминий. Солано и Росен обещават скоро да представят усъвършенстван модел с по-малко тегло, тъй като всеки излишен килограм в околоземна орбита струва доста пари. /ИТАР-ТАСС