Някои престъпници, военноначалници, политици, спортисти, актьори, изобретатели имат нещо общо – нещо им липсва. Всички те са имали само един тестис.
На някои така и не е паднал, други са го загубили поради различни, главно получени при война, ранявания, а на повечето е отстранен поради раково заболяване.
Преди дни беше разкрито, че подобно на своя ментор и колега германския фюрер Адолф Хитлер испанският диктатор Франко е имал само един тестис. Както и при нацисткия диктатор загубата е станала в резултат на раняване в бой, заяви внучката на неговия лекар пред испанския историк Хосе Мария Завала.

И двамата са останали през 1916 г. без част от своите репродуктивни органи. За разлика от Хитлер през 1926 г. на Франко се ражда дъщеря Кармен Франко и Поло. За тестисите на Хитлер се спекулираше до потвърждаването през миналата година. Дори по време на Втората световна война съюзнически войници са пеели подигравателни песни за това.
Историята със сигурност не може да отговори дали този недостатък е довел двамата до мегаломанските идеи, свързани с престъпления, но е сигурно, че те не са първите такива.
Френският император и един от най-известните завоеватели Наполеон е страдал от същия проблем. Единият му тестис изобщо не е паднал и макар че лекарите са го убеждавали да се оперира, той не се е съгласил. Битува мнението, че т. нар. Наполеонов комплекс се свързва с ниския му ръст, но в медицинските среди той е приет и при липса на орган.
От модерните политици трябва да споменем бившия актьор, а сега губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер. Липсата си той компенсира с “напомпване” на останалата част от тялото, играейки мачо герои, които във филмите убиват хора, приблизително толкова, колкото и първите трима посочени в действителния живот.
Липсата на тестис костваше кариерата на сенатора от Айдахо Франк Чърч. Той беше много близо да стане кандидат на демократите на президентските избори. В разгара на кампанията обаче изтече информацията за неговите проблеми и кандидатурата отиде при Уолтър Мондейл.
От спортистите можем да споменем велосипедиста Ланс Армстронг, на когото единият тестис е отстранен. Но в неговия спорт тези органи и без това са застрашени, пише “Ютарни лист”.
От учените трябва да посочим холандеца Ханс Липерсхей, изобретателят на телескопа /през 1608 г./ Така е можел да гледа топките в космоса, след като си нямал своя. /БЛИЦ