През последното денонощие украинските силоваци са обстреляли 438 пъти територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), включително с артилерия и реактивни системи за залпов огън (РСЗО). Това съобщи заместник-командващия силите на опълчението Едуард Басурин, цитиран от RT в събота (11 февруари).
"През изминалото денонощие ВСУ са обстреляли 438 пъти територията на републиката. В осем от случаите е използвана РСЗО, в други осем – тежка артилерия, с танкове е стреляно 11 пъти, с миномети от различен калибър – 154 пъти, с БМП – 27 пъти, със зенитни установки, гранатомети и стрелково оръжие – 230 пъти", цитира думите му РИА "Новости".По думите на Басурин са обстреляни общо 11 населени места.

"При стрелбата на украинската артилерия в Старомихайловка са разрушени две къщи", съобщи Басурин.

По-рано бе съобщено, че украинската армия е предприела обстрел по западните покрайнини на Донецк и околностите на Ясиноватая с танкови и артилерийски оръдия.

В същото време говорителят на Народната милиция на ЛНР Андрей Марочко съобщи, че украински бойци окупират домовете на мирните жители в прифронтовите райони на Донбас, предаде РИА "Новости".

"По информация на жителите на село Попасная се потвърждават случаите на мародерство и незаконно завземане на жилищни помещения от военнослужещите от втори батальон на 24-а бригада на ВСУ, разположена в района на въпросното населено място", каза Марочко.

Източник: Руски дневник