В Иран започна съдебният процес срещу американската журналистка от ирански произход Роксана Сабери, на която са повдигнати обвинения в шпионаж. По думите на ирански чиновници скоро може да се очаква да бъде произнесена присъдата.
“Първото съдебно заседание по делото срещу Роксана Сабери се състоя вчера”, каза пред журналисти говорителят на иранското правосъдно министерство Али Джамшиди. “Мисля, че присъдата ще бъде произнесена скоро, вероятно през следващите две-три седмици”, допълни той.
31-годишната журналистка е в затвора Евин, намиращ се близо до Техеран.

Преди това на Сабери бяха повдигнати не толкова сериозните обвинения - в закупуване на бутилка вино, а след това, че е извършвала журналистическа дейност без съответната акредитация.
Иранската агенция ИСНА, която се позовава на ръководителя на прокуратурата на Иран, предаде, че Сабери “е признала обвинението” в шпионаж.
През март родителите на журналистката се обърнаха към иранския духовен лидер аятолах Али Хаменей с молба да бъде освободена дъщеря им, която по думите им е на ръба на умопобъркването.
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън връчи на ирански чиновници писмо с молба да бъде оказана помощ при гледането на делото на Сабери и други двама американци.
В Иран отричат да са получили подобно писмо от американска страна, отбелязва Би Би Си.
Редица американски и британски медии, включително Би Би Си, се обърнаха към иранските власти с молба да разрешат свиждане с Роксана Сабери. Тя сътрудничеше на Би Би Си, NRP и други медии.
Израсналата в американския щат Северна Дакота Сабери е живяла в Иран шест години и има американско и иранско гражданство. /БЛИЦ