Електронни гривни на китките за италианските затворници, изтърпяващи по-леки присъди и експулсиране в страните им на чужденците затворници са част от плана на италианския министър на правосъдието, съобщи ProntoSofia.
Целта на Анджелино Алфано е по този начин да се изпразнят препълнените затвори в Италия. Електронните гривни на ръцете могат да бъдат използвани при 4000 италиански затворници, които да бъдат пратени под домашен арест, а експулисането може да бъде приложено при 3300 чуждестранни затворници, съобщи вестник „Стампа“.
„Електронните гривни на ръцете на затворниците с по-малки присъди могат да бъдат въведени, само ако е налице нужната технология, която може да гарантира 100 % сигурност“, коментира министърът на вътрешните работи Роберто Марони. Според него във Франция например електронната гривна се е оказала 100 % сигурна, докато през 2001 година е била използвана в Италия, но с неголям успех.
Електронната гривна на китката на затворника под домашен арест осигурява постоянна връзка със специален център в затвора. В момента, в който затворникът се отдалечи от дома си, тя подава необходимия сигнал.
Що се отнася до експулсирането на чуждите затворници, Марони допълни, че Италия вече има споразумения в тази сфера с Румъния и Албания и че е необходимо просто да бъде гарантирано тяхното прилагане.
„Тези страни обаче трябва да гарантират, че изтърпяващите присъди ще бъдат наистина в затвора, а няма да обикалят свободно из Европа. В противен случай е по-добре да държим чужденците в италианските затвори“, каза Марони. /БЛИЦ