Лидерите на двете главни партии от управляващата в Пакистан коалиция – Пакистанската народна партия /ПНП/ и Пакистанската мюсюлманска лига /ПМЛ/ са почти готови с обвиненията, които смятат в близките дни да внесат в парламента срещу президента Первез Мушараф с искане да започне процедура по отстраняването му от поста, съобщи Би Би Си. Говорител на Мушараф същевременно каза, че президентът не възнамерява да подаде оставка доброволно.
Пакистанският парламент се събира днес, но според наблюдатели ще бъдат необходими няколко дни, преди да се стигне до гласуването за отстраняване на президента. “Работата на комисията по импийчмънт е почти завършена. Дадохме на Мушараф шанс да се оттегли сам, дадохме му срок от няколко месеца за това. Днес обаче сме на мнение, че народът на Пакистан посредством своите избраници в парламента ще трябва да направи това”, каза говорителят на ПНП Фарзана Раджа. Служител, близък до правителството, каза пред АФП, че списъкът с нарушенията, в които е обвинен президентът Мушараф, е дълъг над 100 страници. Обвиненията ще бъдат прочетени в парламента едва след отбелязването на националния празник на Пакистан в четвъртък.
В условията на инициирана процедура за отстраняването му Мушараф има три възможности - той може да оспори импийчмънта в парламента, както го съветват неговите съюзници, може да подаде оставка или да поеме голям риск, като разпусне правителството и парламента. За последното ще му бъде нужна подкрепата на армията, но според наблюдатели в Исламабад все още подобна подкрепа не изглежда гарантирана. /БЛИЦ