"От началото на епидемията насърчавахме хората да спазват мерките, но виждаме резултатите. Те са такива, защото хората неглижираха случващото се. Хората не носеха маски, гориха ги пред парламента и ето какво се случи.

Не трябва да се търсят виновни, а решението и то е свързано със спазването на мерките, дезинфекция, дистанция и най-вече уважаване на лекарите."

Така коментира епидемичната обстановка министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов тази сутрин по bTV.

"Нашата здравеопазна система е успех. Ние изкарваме най-доброто от нея и това е успех. Съболезнования на близките на починалите." , категоричен е той.

"Това са възможностите ни в момента. Аз хиляди пъти съм казвал, че имаме нужда от реформа. Това, което виждате в Сливен напрмер, е това с което разполагаме към момента. Ситуацията е извънредна. Трябва да се намери най-подходящата среда за болните от коронавирус и останалите пациенти.", обяснява проф. Ангелов.

"Напоследък се разпространява мнение, че сме проспали летните месеци, но това не е вярно. От както съм влзал в длъжност, не спирам да работя. Направили сме максималното във всяка една област, но проблемът е в хората. ", казва още здравният министър.

"Аз не мога за няколко месеца да създам лекари - специалисти, медицински служители и т.н. Не е проблема организацията, не е проблема в сградите. Проблемът е, че няма медицински лица. Правим най-доброто от това, с което разполагаме. ", твърди Ангелов.

Попитан за липсата на места и за отказа от прием здравният министър каза, че се е действало по ясно разписан план. Той отрича да се е действало със забавяне и без конкретни насоки. Постоянно се е следяла заболеваемостта. 

"Стъпка по стъпка решаваме. Швейцария има 8 милиона население, има 800 интензивни легла. Вчера ми попадна статия, че там вече няма болнични легла. Има ли система в света, която може да устои на такъв натиск - отговорът е не", отбеляза още проф. Ангелов.

Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена до края на месец януари, след това според данните, ще се пристъпи към още едно удължаване - до март.

България не спира да следи и ситуацията в другите държави, за да се ориентира и със своите мерки. С всички ресорни министри е направен анализ за ефекта от по-ограничителните мерки, преди да се пристъпи към заповедите.

Струпването на много хора в следобедните часове също е допринесло за промяната, а именно зеленият коридор вече да е само сутрин - от 8:30 до 10:30 часа", добави той.

„Благодаря на лекарите! Това, което правим, е да постигнем глътка въздух в системата на здравеопазването, за да могат и лекарите да посрещнат светлите Коледни празници, да прегърнат семействата си и да кажат „Обичам те“ на любимия човек“, заяви проф. Ангелов.

По повод заповедта, че празненствата до 15 души ще са разрешени, здравният министър обясни:

"8-и декември е позволен на местата, на които може. Контролът ще бъде сериозен. Създали сме организация, която да позволи всяко едно действие извън заповедта на министъра на здравеопазването.

Основната идея на мерките е да спрем масовото заразяване, но не можем да спрем заразата и не можем да спрем хората да живеят, или да ги направим заложници на системата вкъщи, да пускат СМС-и като в други държави, да им сложим вечерен час.

Все още не сме стигнали такива числа, които да налагат такъв тип поведение.Министърът не създава заповедта сам, а се консултира със специалисти.", разяснява той.