ОТ УПОР
Вдовицата му продала ДЗИ, за да не загуби сградите на компанията в столицата, твърди шефът на сдружение “Морал и чест”

Момчил Добрев е роден в Казанлък. Немски, швейцарски и австрийски възпитаник, с две висши образования - инженерство и банкерство. Председател е на сдружение ^Морал и чест за България^, което се занимава с разкриване на корупцията в съдебната система. Сдружението съществува от 2002 г. и има много събрана информация. ^Много жалби сме вкарали - дори до Франко Фратини, до Барозо лично- споделя специално за “ШОУ” Добрев.- През последните няколко години сдружението ни разкри няколко фрапиращи случая на корупция и брутално погазване на законите от страна на известни политици, бизнесмени, съдии и прокурори.

- В предварителния ни разговор вие оповестихте невероятни данни, които могат да хвърлят светлина върху имотното забогатяване на банкера Кюлев. Имате ли доказателства, че той е придобил незаконно куп сгради в центъра на София?
- Само ще ви изложа факти. През 2003 - 2004 г. Емил Кюлев чрез ДЗИ- АД е придобил с констативни-нотариални актове доста имоти, които е трябвало да бъдат върнати на собствениците на застрахователни дружества, съществували преди 1944 г. Това е трябвало да стане по ^Закона за възстановяване на собствеността върху одържавени недвижими имоти^. То обаче не става. За сметка на това през 2003-2004 г. Кюлев придобива следните имоти, като изрично обявява, че те са придобити с договор за покупко-продажба. Този договор за покупко-продажба по закон трябва да бъде с наследниците на тези бивши собственици на Застрахователни дружества преди 1944 г. Ала такова нещо не се случва. Те не са получили и стотинка. На тях не им е било предложено да сключат никакъв такъв договор. Едната от въпросните сгради е с разгъната площ 10620 кв. м. и се намира на бул. ^Цар Освободител^ №6, голяма сграда - 9-етажна, която е реална собственост на такова застрахователно дружество. Втората сграда е на ^Кърниградска -19^. Разполагам с нотариалните актове за тях. Има също сграда на ^Позитано - 1^, на ^Неофит Рилски - 64^.... на ъгъла на ^Аксаков^ и ^Бенковски^, Друг имот е до ^Света София^. На ^Будапеща-19^, на Васил Левски-1^ и т.н. Най-голямата сграда, която е на ^Цар Освободител^, представлява днес офисът на ДЗИ - застрахователното дружество и банката. Другите сгради са по 3-4 етажа. Наследниците на тези бивши застрахователни дружества са подавали съответните документи в Областната управа на София, но изведнъж тази документация някъде изчезва. Наследниците на истинските собственици на тези сгради се обърнаха към нашето сдружение ^Морал и чест за България^. Ние подадохме съответно жалба до Главния прокурор Борис Велчев за разследване на този случай. Жалбата е от 27.09.2006 г. И едва сега, преди една седмица, ме викнаха от Икономическа полиция да давам обяснения и да приложа всичките нотариални актове. Неслучайно вдовицата на Кюлев само преди месец продаде ДЗИ, защото адвокатите й са я посъветвали, че ако остане собственик още малко, ще загуби от връщането на сградите на истинските им собственици.
- Как успява Емил Кюлев да се снабди с тези имоти, като даже не плаща за тях и една стотинка?
- Тези имоти през 1946 г. по ^Закона за ДЗИ^ влизат в ДЗИ. Тъй като обаче има закон за възстановяване на собствеността върху одържавените имоти, който е от 1992 г. и последното изменение е от 2006 г., тези имоти трябваше да бъдат възстановени на наследниците. Трябва да бъдат върнати. Всички тези имоти в момента са собственост на ДЗИ. Някои от тия имоти даже не се използват за целите на ДЗИ. Примерно, имотът на ^Позитано^-1 - магазините на партера са дадени под наем на една моделиерка и т.н. ... от ДЗИ. Т.е. Емил Кюлев през 2003-2004 г. заграбва тия имоти с незаконни нотариални актове. Тия нотариални актове са подписани и заверени от нотариусите Румен Димитров и Теодора Буцова или Вуцова. Имаме цялата документация и в момента вече се води едно дело.
- Общо колко са придобитите от Кюлев имоти и на каква обща стойност са те?
- Доста са. Ние имаме някъде към 9-10 нотариални акта, обаче те са сигурно повече. Общата стойност само на тези 9 имота е около 60-70 млн. евро. Всички те са в центъра на София, старинни, красиви сгради. Това е информацията ни. Всичко е уплътнено с документи.
- Разполагате ли в момента с цялостна информация за имотното състояние на наследниците на Кюлев?
- До две седмици ще разполагаме с пълните данни за имотното състояние на Кюлев, съпругата му и техните наследници.
- Като сте толкова информиран, знаете ли кой стои зад убийството на банкера?
- Конкретно физическо или юридическо лице не мога да посоча. Но от информацията, с която разполагаме, можем да заявим, че причината не е политическа. Убийството му е извършено от икономически интереси.
- Собствениците на тези 9 имота в центъра на София имали ли са контакти с Емил Кюлев?
- Контактували са с него, но не пряко, а чрез посредници. Непрекъснато са се явявали разни адвокати и други хора, които са им казвали: ^Абе, продайте си имота за толкова и толкова парички, т.е. дребни стотинки, и няма да имате никакъв проблем.^ Но тези документи- оферти в един момент просто са изчезнали.
- Сигурно ли е, че въпреки доказателствата и информациите, които изнесохте, наследниците на застрахователните дружества преди 1944 г. ще си върнат имотите?
- Ние ще се постараем. Борим се за това от година и половина. Вдовицата на Кюлев преди месец продаде застрахователното дружество, а преди това - банката. Холандци са едни от новите собственици, а другите - гръцката банка “Евробанк”. Вследствие на нашите действия в един момент ще лъсне, че купеното ДЗИ не притежава всичките си имоти, с които е продадено.

Едно интервю на Илиян АТАНАСОВ

(Б. ред. Материалът бе предоставен за коментар на Весела Кюлева, но до редакционното приключване на броя такъв не получихме.)